Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Πάσχα 2021: Οι εξαιρέσεις στις υπερτοπικές μετακινήσεις και το διευρυμένο ωράριο κυκλοφορίας

 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έστειλε το μήνυμα ότι «το Πάσχα και φέτος θα είναι διαφορετικό», καθώς αρκετά μέτρα θα βρίσκονται σε ισχύ, με στόχο την σταδιακή χαλάρωση τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, για τη λειτουργία των εκκλησιών θα ισχύσουν τα εξής:

-Για τις ακολουθίες Μεγάλης Εβδομάδας και την Κυριακή του Πάσχα ισχύει το ένα άτομο/ 25τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα που ισχύουν. Στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία διαμορφώνεται ένα άτομο/10τ.μ. με τήρηση όλων των απαραίτητων κανόνων υγιεινής.

-Η χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς, τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους των Εκκλησιών είναι υποχρεωτική για τους πιστούς.

-Υποχρεωτικά τα τεστ για ιερείς και προσωπικό Ναών.

-Η περιφορά των Επιταφίων θα γίνει στον προαύλιο χώρο των Εκκλησιών χωρίς την παρουσία πιστών ενώ το προσκύνημα εκτός των Ναών με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων εξήγησε τις εξαιρέσεις που υπάρχουν όσων αφορά τις υπερτοπικές μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις και μόνο:

-Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

-Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής.

-Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

-Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

-Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

-Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

-Ακόμη, η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Διευρυμένο ωράριο κυκλοφορίας

Στην απαγόρευση κυκλοφορίας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος ενημέρωσε πως ο περιορισμός κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ στις 11 το βράδυ από τη Δευτέρα του Πάσχα.

Όσον αφορά την ημέρα του Πάσχα, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως επιτρέπεται η συγκέντρωση δυο οικογενειών, έως 9 άτομα σε σπίτι ή έως 12 άτομα σε εξωτερικό χώρο.

Όσον αφορά τις υπεροτοπικές μετακινήσεις, έως τις 10 Μαΐου απαγορεύονται πέρα από την περιφερειακή ενότητα / Περιφέρεια όπου κατοικούν οι πολίτες.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε το άνοιγμα της εστίασης από τις 3 Μαΐου με τα γνωστά μέτρα και τη διενέργεια self-test και ανέφερε πως και στη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη επιτρέπεται πλέον η μέθοδος click in shop.

Οι περιοχές που μπήκαν στο «βαθύ κόκκινο»

Από σήμερα το πρωί στο «βαθύ κόκκινο» προστέθηκαν οι εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Καβάλας

-Ρέθυμνο

-Αργολίδα

-Δήμος Κισάμου Χανίων

Στην κατάσταση αυξημένου κινδύνου κόκκινο «πέφτουν» οι εξής περιοχές:

-Χίος

-Ιωάννινα

-Κόνιτσα

-Τζουμέρκα,

-Ερέτρια

-Βέροια

-Λαμία

-Ρόδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου