Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Μοναστηριακή φασολάδα με μαυρομάτικα φασόλια, ταχίνι και λεμόνι



 Φασολάδα χωρίς λάδι γίνεται; Και όμως ναι, όταν υπάρχει το ταχίνι. Ενα πρωτότυπο, πεντανόστιμο πιάτο που σε κάποιους από μας θύμισε μαγειρίτσα λόγω του μαρουλιού και του άνηθου.

Υλικά

  • 500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα (είναι ευκολόβραστα και δεν χρειάζονται μούλιασμα)
  • 3 κουτ. σούπας ταχίνι
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας άνηθος ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 10 τρυφερά, μέτρια φύλλα μαρουλιού, λεπτοκομμένα
  • 70 ml χυμός λεμονιού ή όσο λεμόνι μάς αρέσει
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια, 1½ λίτρο νερό, τη δάφνη και το πράσο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν τα φασόλια. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο, αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το μαρούλι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το ταχίνι με τον χυμό λεμονιού και ζουμί από την κατσαρόλα, μέχρι να διαλυθεί το ταχίνι και να σχηματιστεί μια ομοιογενής κρέμα. Αδειάζουμε στη φασολάδα, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τη δάφνη, σκορπίζουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου