Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

  Συνδιοργανωτής «Ολύμπιος Ζευς» ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ 



 Ο θεσμός των «Αρχαιολογικών Ομιλιών» συνυφασμένος με τη διαδρομή του Φεστιβάλ Ολύμπου και φέτος λάμπρυνε το πρόγραμμα του. Στο ειδυλλιακό τοπίο στη θέση Αγιονέρι του αρχαιολογικού χώρου του Δίου, την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021, το κοινό ενημερώθηκε για τα όσα με τεκμηρίωση γνωστοποιούν   οι επιστημονικές έρευνες και η σκαπάνη των αρχαιολόγων.

 Στη θεσμοθετημένη και αξιόλογη από κάθε πλευρά πρωτοβουλία του Οργανισμού Φεστιβάλ my Ολύμπου, παρουσιάζονται ομιλίες με αναφορά το Δίον αλλά και για τα όσα ευρήματα κρύβει η γη της Πιερίας, καθώς και θέματα γενικού αρχαιολογικού περιεχομένου, όπως τα επιλέγει και συντονίζει την επιστημονική εκδήλωση περίπου επί τέσσερις δεκαετίες, ο καθηγητής αρχαιολογίας και πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής. 

 Η φετινή εκδήλωση των «Αρχαιολογικών Ομιλιών» που είναι  ενταγμένη στο επίσημο επετειακό πρόγραμμα του 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου, υλοποιήθηκε από  τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου με συνδιοργανωτή-χορηγό για μια ακόμη χρονιά το τμήμα Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς» ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ.

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΟΡ.ΦΕ.Ο. ΚΑΙ «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ»

 Μετά το καλωσόρισμα του προέδρου του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρη Παπαχρήστου, ο οποίος πρωτίστως αφού εξέφρασε τη συμπάθεια του Οργανισμού σε όσους πλήττονται από την πύρινη λαίλαπα, αναφέρθηκε στη συνέχεια στον θεσμό των «Αρχαιολογικών Ομιλιών», στη συμβολή του κ. Παντερμαλή, ο οποίος για προσωπικούς λόγους δεν παρέστη στη φετινή εκδήλωση και ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε την ομιλήτρια κ. Ιατρού καθώς και το τοπικό τμήμα και την οργάνωσηΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, για την εποικοδομητική συνεργασία.

 Ο πρόεδρος του τμήματος Κατερίνης «Ολύμπιος Ζευς», Δρ Παναγιώτης Ταρενίδης, στον χαιρετισμό του επισήμανε μεταξύ άλλων: «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα ιδρυτικά μέλη και στους συνεχιστές του Φεστιβάλ Ολύμπου που φέτος εορτάζει το χρυσό ιωβηλαίο του.

 Το τμήμα μας όπως προαναφέρθηκε, ιδρύθηκε 22 Μαρτίου 2019 και λίγες ώρες μόνο μετά την ίδρυση του,δήλωσε την υποστήριξη του στον καταξιωμένο θεσμό του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Και σήμερα για τρίτη φορά συμμετέχουμε στις καθιερωμένες εδώ και τριάντα πέντε  έτη  συνάξεις των αρχαιολογικών ομιλιών που αναδεικνύουν τηνελληνικότητα και ιστορική συνέχεια του τόπου μας.

 Το τμήμα μας θα συνεχίσει να στηρίζει στο μέτρο των δυνάμεων του καθώς και όλη η μεγάλη ( παγκόσμια ) οικογένεια της ΑΧΕΠΑ  κάθε δράση που προασπίζει ή αναδεικνύει τις οικουμενικές αξίες του Ελληνισμού.»

                                                      

 

                                                  Η ΜΑΡΙΑ ΙΑΤΡΟΥ

 Η αρχαιολόγος Μαρία Ιατρού, μέλος της ερευνητικής ομάδας του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, ανέπτυξε το θέμα «Ευρωπαίοι περιηγητές στο Δίον». Επιγραμματικά τόνισε: «Η εμφάνιση Ευρωπαίων περιηγητών στον ελλαδικό χώρο ανέσυρε από τη λήθη το Δίον, το θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Μακεδονίας.

 Τα οδοιπορικά τους αποτελούν πολύτιμες πηγές για την ιστορία του τόπου, καθώς η ταξιδιωτική αφήγηση συνυφαίνεται με περιγραφές του φυσικού και 
πολιτισμικού περιβάλλοντος, με πληροφορίες για τους οικισμούς που 
διαδέχθηκαν το Δίον και με αναφορές στην τύχη των υλικών καταλοίπων της αρχαίας πόλης.

 Εκτός από το έργο του  W. M. Leake στον οποίο οφείλεται η βέβαιη 
ταύτιση της θέσης της αρχαίας πόλης, και του L. Heuzey, ο οποίος 
εγκαινίασε την αρχαιολογική έρευνα, αναφορές στο Δίον παρουσιάστηκαν 
και άλλα λιγότερο γνωστά περιηγητικά κείμενα. Πληροφορίες και εικόνες 
σταχυολογήθηκαν από το έργο των Georgius DousaFélix de Beaujour
Guillaume de VaudoncourtEdward Daniel ClarkeHenry Holland
Porfirij UspenskijJohan Louis UssingHenry FanshaweTozerFrédéric 
Boissonnas.»

Ο ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ

 Από μέρους της κεντρικής διοίκησης της  ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, χαιρέτισε την εκδήλωση ο αντικυβερνήτης, Χρήστος Καραπιπέρης, ο οποίος σκιαγράφησε τόσο το σημαντικό εθνικό και κοινωνικό έργο  της οργάνωσης, όσο και την σπουδαιότητα του Δίου στον Ελλαδικό κορμό, απονέμοντας παράλληλα τον έπαινο των ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ στην αρχαιολόγο, Μαρία Ιατρού.

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ

 Η βραδιά έκλεισε με μουσική. Η σοπράνο Έλενα Γκατζά και η πιανίστρια Φρόσω Κτιστάκη, απέδωσαν κομμάτια ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

 Στο τέλος της βραδιάς ο κ. Παπαχρήστος απένειμε στο τμήμα «Ολύμπιος  Ζεύς» το επετειακό αναμνηστικόψηφιδωτό των «50 Χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου», ενώ ο κ. Ταρενίδης, αναμνηστική τιμητική πλακέτα του τμήματος. 

 Παρόντες, επίσης από την οικογένεια των συνδιοργανωτών, πέρα από τα τοπικά μέλη, οι: Ιωάννης Μητρόπουλος-Ύπατος Κυβερνήτης Ευρώπης, ο Πιεριέας την καταγωγή Peter Baltis -πρώην Κυβερνήτης Νέας Υόρκης, ο Φώτης Σουργκούνης-αξιωματικός περιφέρειας Ελλάδας και οι αντιπρόσωποι του τμήματος Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος», Ηλίας Βασιλειάδης και του τμήματος Βόλου, Πάνος Βενετσάνος και Στέλιος Μαργαρίτης.

 Την εκδήλωση συντόνισαν και παρουσίασαν, η συνεργάτης του τομέα δημοσίων και διεθνών σχέσεων του ΟΡ.ΦΕ.Ο, Μελίνα Παπαδοπούλου και το διοικητικό μέλος του Οργανισμού και υπεύθυνος επικοινωνίας, Περικλής Χατζηγιάννης. 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου