Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αδιέξοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες και ρωσικές βλέψεις ως τη Μολδαβία

 

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία θέλει να εισβάλει σε άλλες χώρες - Ο Πούτιν θέλει μία σαφή και ξεκάθαρη νίκη μέχρι τις 9 Μαΐου - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς

Όχι μόνο δεν φαίνεται οποιαδήποτε προοπτική για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, όπως ξεκαθάρισε τη Μεγάλη Παρασκευή το Κρεμλίνο, αλλά στο πεδίο του πολέμου μπαίνουν και νέα σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν, που σχετίζονται με τον πλήρη έλεγχο πέραν του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας, ώστε η Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, μία περιοχή στην Μολδαβία, με ισχυρό φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα.

Εντείνεται έτσι η ανησυχία ότι έναν πόλεμο μακράς διάρκειας στην περιοχή – θα διαρκέσει έως το τέλος του 2023 εκτίμησε ο Μπόρις Τζόνσον - και επανέρχονται οι φόβοι για ρωσικό επεκτατισμό, η εκδήλωση του οποίου είχε την εισβολή στην Ουκρανία μόνο για αρχή.

Η αποκάλυψη που έκανε χθες ένας Ρώσος στρατηγός, ο Ρουστάμ Μινεκάγεφ, προκάλεσαν σοκ και ήδη πολλές αντιδράσεις. Δήλωσε με έναν απροκάλυπτο τρόπο ότι η Μόσχα θέλει να πάρει «τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς (ανατολικά) και του ουκρανικού νότου» και εξήγησε ότι έτσι ανοίγει «ένας διάδρομος προς την Υπερδνειστερία, όπου παρατηρούμε επίσης περιστατικά καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού και θα επιτρέψει να προσφέρει βοήθεια».

Σημειωτέον ότι η Υπερδνειστερία συνορεύει στα ανατολικά της με τη νότια Ουκρανία και διοικείται εν πολλοίς από το 1992 από φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ουσιαστικά ένα de facto κράτος.

Με αφορμή τις δηλώσεις Μινεκάγεφ ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι προειδοποίησε τη νύχτα ότι η Μόσχα θέλει να εισβάλει σε άλλες χώρες. Φανερά ανήσυχη η κυβέρνηση της Μολδαβίας κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στο Κισινάου για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις του στρατηγού Μινεκάγεφ.

Η Μολδαβία «θεωρεί αυτές τις δηλώσεις αβάσιμες και αντιφατικές με τη στήριξη της Ρωσίας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας και καλεί τη Μόσχα «να σεβαστεί την αρχή ότι η Μολδαβία είναι μία ουδέτερη χώρα».

Σφοδρές οι ρωσικές επιθέσεις – τέλμα στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Στο μεταξύ στο πεδίο οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν μεγάλη αποθήκη με όπλα και πυρομαχικά στο Χάρκοβο. Οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία επίσης μαίνονται, παρά τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός λόγω του ορθόδοξου Πάσχα.

Τόσο σε πόλεις του Ντονέτσκ, όσο και του Λουχάνσκ οι ρωσικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, καθώς ενισχύεται η αίσθηση ότι ο Πούτιν θέλει μία σαφή και ξεκάθαρη νίκη μέχρι τις 9 Μαΐου, όταν και γιορτάζεται η επέτειος της επικράτησης επί του γερμανικού ναζιστικού στρατού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως δήλωνε χθες ευρωπαίος αξιωματούχος «οι επόμενες δύο εβδομάδες πιθανόν να είναι καθοριστικές για τον πόλεμο», προσθέτοντας ότι «πιθανόν να δούμε μια πολύ σημαντική αύξηση στην σφοδρότητα των ρωσικών στρατιωτικών επιθέσεων στα ανατολικά».

Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εκτίμησε από την Ινδία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι είναι πιθανό ο πόλεμος στην Ουκρανία να διαρκέσει ως το τέλος του 2023. Όπως εξήγησε «ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει τεράστιο στρατό, έκανε ένα καταστροφικό λάθος και η μοναδική επιλογή που έχει τώρα είναι να συνεχίσει να προσπαθεί να χρησιμοποιεί την φρικτή μέθοδό του, που βασίζεται στο πυροβολικό, για να προσπαθήσει να συνθλίψει τους Ουκρανούς». Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν φαίνεται πιθανή αυτή τη στιγμή μία ρεαλιστική διαπραγμάτευση.

Η εκτίμηση του Μπόρις Τζόνσον δεν είναι στον αέρα. Περίπου την ίδια ώρα που έκανε τις δηλώσεις αυτές, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωνε ότι «οι συνομιλίες της Μόσχας με το Κίεβο βρίσκονται σε τέλμα και δεν έχουν οδηγήσει σε καμία ξεκάθαρη πρόοδο». Εξέφρασε δε αμφιβολίες σχετικά με τη βούληση της ουκρανικής ηγεσίας να συνεχίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις. «Είναι πολύ περίεργο για εμένα να ακούω καθημερινά δηλώσεις, μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο της Ουκρανίας και τους συμβούλους του, που δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καθόλου ανάγκη αυτές τις διαπραγματεύσεις», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Νωρίτερα και ο ίδιος ο Πούτιν είχε δηλώσει σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι «η Ουκρανία είναι απρόβλεπτη στις διαπραγματεύσεις και δεν εμφανίζεται έτοιμη για κοινά αποδεκτή λύση». Υπό αυτές τις συνθήκες είναι αβέβαιο εάν θα καταφέρει κάτι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος θα μεταβεί την Τρίτη στη Μόσχα για να συναντήσει τον Πούτιν και την Πέμπτη στο Κίεβο για να μιλήσει με τον Ζελένσκι.

https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου