Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Το Πάσχα στην Ελλάδα μέσα από εικόνες -«Κλικ» από τα έθιμα στη χώρα

 


Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας και γενικότερα του Χριστιανισμού, καθώς συμβολίζει το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή, από τη φθορά στην αιωνιότητα.

Στην Ελλάδα, όπου η Ορθοδοξία κυριαρχεί ως θρησκεία, το Πάσχα γιορτάζεται δεόντως. Κάθε τόπος έχει και ένα ξεχωριστό έθιμο, το οποίο είναι συνήθως άρρηκτα συνδεμένο με την ιστορία του και τους ίδιους τους ανθρώπους του. Άλλωστε, αυτή η ποικιλομορφία που προσφέρει η χώρα μας, που δύσκολα τη συναντάς σε άλλες «γωνιές» του κόσμου, είναι αυτή που την κάνει μοναδική.


Το Πάσχα συμπίπτει με τον ερχομό της Άνοιξης και γιορτάζεται με χαρά σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμη και από αυτούς που δεν κατατάσσουν τους εαυτούς τους στους ιδιαίτερα (ή και καθόλου) πιστούς. Ωστόσο, σχεδόν άπαντες συμμετέχουν στα έθιμα της γιορταστικής αυτής περιόδου, καθώς δίνεται στον κόσμο μια εξαιρετική ευκαιρία να ξεφύγει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, να φτιάξει τη διάθεσή του και φυσικά να έρθει κοντά με δικούς του ανθρώπους.


Πάντως, ασχέτως διαφορών από τόπο σε τόπο, κοινή συνισταμένη στο Πάσχα απανταχού στην Ελλάδα είναι: το πλάσιμο κουλουριών ή τσουρεκιών για όσους προτιμούν να τα φτιάξουν μόνοι τους αντί να τα αγοράσουν, το βάψιμο των αυγών σε κόκκινο χρώμα, η περιφορά του Επιταφίου, το άναμμα λαμπάδων και η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τις εκκλησίες στα σπίτια, το δείπνο μετά την Ανάσταση με «πρωταγωνίστρια» τη μαγειρίτσα, το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών και το σούβλισμα του αρνιού την Κυριακή.


Πάσχα: Μοναδικές εικόνες από όλη την Ελλάδα



Ο Επιτάφιος με τον μοναδικό του στολισμό / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μια από τις κλασικές τελετουργίες της πασχαλινής περιόδου, είναι ο στολισμός του Επιταφίου από την εκάστοτε ενορία. Το είδος και το χρώμα των λουλουδιών ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Πασχαλιές, ζουμπούλια, ανεμώνες, μαργαρίτες, τριαντάφυλλα... Άσπρα, μωβ, κίτρινα, κόκκινα και μπλε...




H ακολουθία του Επιτάφιου στον Ιερό Ναό Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού / Φωτογραφία: Τατιάνα Μπόλαρη-Eurokinissi

Αρκετοί είναι οι κάτοικοι της Αθήνας που επιλέγουν την επαρχία για την περίοδο του Πάσχα, πηγαίνοντας είτε στα χωριά τους, είτε σε κάποιο άλλο μέρος ως επισκέπτες. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που μένουν στην πρωτεύουσα, όπου η -πιθανότατα- πιο εντυπωσιακή ακολουθία Επιταφίου γίνεται στον Ιερό Ναό Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού, με την πόλη... στο πιάτο τους.




Περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στην Ύδρα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η αρχοντική Ύδρα κάθε χρόνο τέτοιο καιρό «τραβά» πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι πηγαίνουν στο νησί για να ζήσουν από κοντά τα παραδοσιακά έθιμα του Πάσχα. Το πιο γνωστό γίνεται στην Καμίνια, όπου η περιφορά του Επιταφίου της ενορίας του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου γίνεται μέσα στη θάλασσα.




Οι περίφημοι «Μποτήδες» της Κέρκυρας / Φωτογραφία: Σωτήρης Δημητρόπουλος-Eurokinissi

Το ξακουστό έθιμο «Μπότηδες» στην Κέρκυρα είναι πλέον μια από τις πλέον γνωστές εικόνες για το Πάσχα στην Ελλάδα. Αποτελεί έναν συνδυασμό ενετικών παραδόσεων και ορθόδοξων εθίμων. Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, οι κάτοικοι πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό από τα μπαλκόνια τους, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.




Ο αττικός ουρανός με ένα ξεχωριστό χρώμα μετά την Ανάσταση / Φωτογραφία: Nikos Libertas-SOOC

Με το που σημάνει 12 τα μεσάνυχτα, δηλαδή μαζί με την Ανάσταση, σε κάθε πόλη και σχεδόν σε κάθε χωριό της Ελλάδας ο ουρανός γεμίζει από πολύχρωμες λάμψεις. Τα βεγγαλικά δίνουν έναν δικό τους τόνο στο πέρασμα αυτό που συμβολίζει το Πάσχα.




Ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο είναι σήμα κατατεθέν στη Χίο το Πάσχα /Φωτογραφία: Αναγνώστου Κωνσταντίνος-Intimenews-Chiosphotos.gr

Στο Βροντάδο της Χίου τα βεγγαλικά πηγαίνουν σε... άλλο επίπεδο. Οι δύο «αντίπαλες» ενορίες, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής, εκτοξεύουν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου χιλιάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες, με στόχο το καμπαναριό της αντίπαλης εκκλησίας, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα, σε ένα έθιμο που κρατά από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.




Το Άγιο Φως στα χέρια των πιστών / Φωτογραφία: Intimenews-Κώτσιατης Γιάννης

Το Άγιο Φως συμβολίζει για τους Χριστιανούς τη νίκη του Χριστού και της ζωής απέναντι στον θάνατο. Οι πιστοί φεύγουν από τις εκκλησίες με αυτό στις λαμπάδες τους και το μεταφέρουν σπίτια τους, όπου μαζί «κουβαλούν» και το αισιόδοξο μήνυμα για καλύτερες ημέρες.




Κόκκινα αυγά και μαγειρίτσα στο τραπέζι μετά την Ανάσταση / Φωτογραφία: Γιώργος Ευσταθίου-Eurokinissi

Το τραπέζι μετά την Ανάσταση περιέχει παραδοσιακά τη μαγειρίτσα σε πρωταγωνιστικό ρόλο και φυσικά τα κόκκινα αυγά, με το τσούγκρισμά τους να είναι μια αγαπημένη διαδικασία για μικρούς (ιδιαιτέρως) και μεγάλους.




Το σούβλισμα του οβελία αποτελεί την αποκορύφωση των εκδηλώσεων / Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC

Το σούβλισμα του οβελία (αρνί ή κατσίκι σε κάποιες περιπτώσεις) την Κυριακή του Πάσχα αποτελεί ίσως την πιο αγαπημένη διαδικασία της εορταστικής αυτής περιόδου. Πολλοί είναι εκείνοι που αρχίζουν να ψήνουν από νωρίς το πρωί και με μπόλικη υπομονή και μεράκι, για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.




Τα λουλούδια είναι αναπόσπαστο μέρος του Πάσχα στην Ελλάδα / Φωτογραφία: Eurokinissi-Θανάσης Καλλιάρας

Το Πάσχα είναι πάντα την άνοιξη, δηλαδή την εποχή του χρόνου κατά την οποία τα λουλούδια έχουν την τιμητική τους. Με αρκετό κόσμο να επιλέγει την εξοχή για να περάσει την Κυριακή του, ειδικά τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά με τους πολύχρωμα και ευωδιαστά δώρα της φύσης.




Τα σοκολατένια αυγά αποτελούν αγαπημένη λιχουδιά των παιδιών / Φωτογραφία: Eurokinissi-Γιώργος Κονταρίνης

Εκτός από τα κόκκινα αυγά, το Πάσχα κάνουν την εμφάνισή τους και τα σοκολατένια αυγά. Μια από τις αγαπημένες λιχουδιές των παιδιών, που συνήθως τις γεύονται μετά την Ανάσταση (όσα δεν είναι ανυπόμονα), ενώ και τα σοκολατένια κουνελάκια έχουν επίσης την τιμητική τους.




Ο σαϊτοπόλεμος αποτελεί παράδοση μετά τον οβελία στη Μεσσηνία / Φωτογραφία: Eurokinissi-Βασίλης Κουτρουμάνος

Ο σαϊτοπόλεμος είναι ένα έθιμο το οποίο αναβιώνει στη Μεσσηνία κάθε Πάσχα και δημιουργεί δέος. Έρχεται αμέσως μετά τον πασχαλινό οβελία, με τους συμμετέχοντες να επιδεικνύουν θάρρος και δεξιότητες, καθώς ο κίνδυνος τραυματισμού είναι πάντα υπαρκτός.

Το Πάσχα στην Ελλάδα μέσα από εικόνες -«Κλικ» από τα έθιμα στη χώρα - iefimerida.gr</a></p>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου