Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Στη μέγγενη της ακρίβειας οι καταναλωτές: Ο πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές – Αδειάζει το καλάθι της νοικοκυράς

 Με ανησυχία παρακολουθούν οι πολίτες τη μεγάλη αύξηση που καταγράφεται στις τιμές των προϊόντων, απότοκο της αύξησης του πληθωρισμού, που στη χώρα φτάνει σε επίπεδα που δεν είχαμε δει εδώ και πολλά χρόνια. Η κυβέρνηση από την πλευρά της ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, αυτά δε θα είναι ικανά για να ανακουφίσουν τις τσέπες των καταναλωτών.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ο  πληθωρισμός τον Απρίλιο, κατέγραψε αύξηση - σοκ φτάνοντας στο 9,4%, από 8% που ήταν το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 7,5% από 7,4%.

Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, δηλαδή ενιαίους συντελεστές στάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, θα ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός με βάση τον εθνικό δείκτη είναι υψηλότερος από τον εναρμονισμένο πληθωρισμό και τον Μάρτιο ανήλθε στο 8,9%.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση διατυπώνει εκτίμηση για αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 5,6%, ενώ για το 2023 εκτιμάται άνοδος κατά 1,6%. Οι προβλέψεις αυτές ενσωματώνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες και που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Η ακρίβεια αδειάζει το καλάθι του νοικοκυριού

Τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία όπως αναμενόταν επηρέασαν την αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, καθώς αυτή κινήθηκε αρνητικά σε αξία, στο -1,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 (στοιχεία έως 27 Μαρτίου 2022), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με τη NielsenIQ.

Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, τα Τρόφιμα & Ποτά σημειώνουν πιο μετριοπαθή αρνητική τάση, στο -1,2%, κυρίως λόγω των Τροφίμων, καθώς τα Ποτά, και κυρίως τα Αλκοολούχα, κινούνται σημαντικά πιο αρνητικά.

Επιπλέον, οι κατηγορίες που αφορούν στα Προϊόντα Προσωπικής Περιποίησης, καθώς και τα Προϊόντα Οικιακής Χρήσης παρουσιάζουν μείωση στις πωλήσεις τους σε αξία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 κατά -3,5% & -4,8% αντίστοιχα, καθώς συνεχίζεται η εκλογίκευση της κατανάλωσής τους, έπειτα από την εκτίναξη που είχαν σημειώσει, πολλές από αυτές, το 2020.

Η μείωση αυτή πέρα από την εκλογίκευση της κατανάλωσης πιθανότατα οφείλεται και στην προσπάθεια των καταναλωτών να μειώσουν τις δαπάνες που πραγματοποιούν στα super markets, καθώς ο ευρύτερος πληθωρισμός και οι μεγάλες αυξήσεις τιμών, που έχουν σημειωθεί σε άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι η ενέργεια, τα καύσιμα κτλ., φαίνεται να έχουν μειώσει σε ένα βαθμό την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ακόμη και για τις βασικές κατηγορίες των FMCGs.

Ετοιμάζεται για μέτρα η κυβέρνηση

Όπως έγραψε το ethnos.gr, στην κυβέρνηση έχουν ήδη επεξεργαστεί ένα πακέτο με οριζόντια μέτρα στήριξης στο ενεργειακό πεδίο και στοχευμένες παρεμβάσεις στο μέτωπο της ακρίβειας (με έμφαση στους πλέον ευάλωτους).

Ωστόσο στόχος είναι να μην... τιναχθεί στον αέρα η δημοσιονομική ισορροπία και επομένως δεν είναι εύκολο να χαραχθεί εκ νέου η στρατηγική σε περίπτωση ενός νέου κύματος ανατιμήσεων. Ουσιαστικά η οικονομία κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς δεν μπορεί να γίνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις μέσα σε ένα ρευστό διεθνές σκηνικό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο πακέτο νέων μέτρων στήριξης, σημειώνοντας πως οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα.

«Πολύ σύντομα, επίσης, θα ανακοινωθεί το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στις συνέπειες του πολέμου και της εισαγόμενης ενεργειακής «έκρηξης». Ξέρω πολύ καλά πως αυτή η εισαγόμενη ακρίβεια πολιορκεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ δεν έπαψα ποτέ να τονίζω ότι οι μισθοί στη χώρα μας, δυστυχώς, είναι ακόμα χαμηλοί, ως απόρροια της δεκάχρονης οικονομικής περιπέτειας», είπε και συνέχισε:

«Είναι κάτι το οποίο, προφανώς, μάς απασχολεί ιδιαίτερα. Γι’ αυτό και εν όψει των ευρωπαϊκών αποφάσεων εμείς αναπτύσσουμε και δρομολογούμε, όπως το έχουμε κάνει εδώ και αρκετούς μήνες, τις δικές μας εθνικές δράσεις. Και η στήριξη των εισοδημάτων είναι η βασική μας προτεραιότητα».

Από πλευράς της, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε πως ανακοινώσεις για το ζήτημα αυτό αναμένονται εντός του Μαΐου. «Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα, ώστε να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου