Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ...


Στην τελική ευθεία για το συνέδριο μπαίνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. μετά και την ολιγοήμερη ανάπαυλα των γιορτών του Πάσχα. Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν ζητούν εκλογές -μολονότι δηλώνουν... ότι τις επιθυμούν-, ωστόσο επί της ουσίας, μετά και την πραγματοποίηση του συνεδρίου, το κόμμα θα βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα.

Πρώτη «στάση» στον δρόμο προς το συνέδριο στις 20-22 Μαΐου είναι το «δημοψήφισμα» για την αλλαγή ονόματος του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να βάλει εμβόλιμα αυτή τη διαδικασία, η οποία επρόκειτο να λάβει χώρα στο συνέδριο.

Ωστόσο, επέλεξε μέσα από τη διαδικασία επιλογής του ονόματος να δώσει ώθηση στις κάλπες της 8ης Μαΐου και έτσι στο επικείμενο συνέδριο. Αφενός να προσελκύσει στις εκλογές περισσότερα από τα υπάρχοντα μέλη μέσα από τη δεξαμενή των 270.000 που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου και τα οποία ενδεχομένως δεν θα θεωρούσαν ελκυστικό να εμφανιστούν ξανά σε κάλπες για να εκλέγουν συνέδρους και τοπικές οργανώσεις, με τη συμμετοχή να πέφτει σε σύγκριση με τις εσωκομματικές κάλπες.

Αφετέρου να εγγραφούν και νέα μέλη, αφού θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν (και για την ονομασία, και για την εκλογή των οργάνων και συνέδρων) και πολίτες που εγγράφονται ακόμα και την ίδια ημέρα (8 Μαΐου) και καταβάλλουν το απαιτούμενο ποσό του 1 ευρώ.

Έτσι, στις 8 Μαΐου, μαζί με τις κάλπες για την εκλογή συνέδρων και την ανάδειξη των νέων οργάνων Νομαρχιακών και Τοπικών Οργανώσεων, τα μέλη του κόμματος θα κληθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο ονομασίες. Οι επιλογές ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ωστόσο αναμένεται το προτεινόμενο όνομα να είναι το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, όρος στον οποίο αναφέρθηκε ο Ν. Ανδρουλάκης στην επινίκια τοποθέτησή του το βράδυ της εσωκομματικής εκλογής του.

Η δεύτερη επιλογή θα εμπεριέχει το υπάρχον Κίνημα Αλλαγής, ενδεχομένως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Θεωρείται δεδομένο ότι θα επικρατήσει η επιλογή που προκρίνει η ηγεσία.  Άλλωστε, ο Ν. Ανδρουλάκης κατά την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, όπως και η πλειονότητα των υπόλοιπων υποψήφιων.

Το τριήμερο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο και οι σύνεδροι που θα εκλεγούν θα φτάνουν τους 4.200. Οι υποψηφιότητες για τα όργανα και τους συνέδρους κατατίθενται ηλεκτρονικά έως και την επόμενη Τετάρτη (4.5) και δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν αποκλειστικά τα μέλη του Κινήματος, τα οποία δεν έχουν δικαίωμα να καταθέσουν υποψηφιότητα σε περισσότερα του ενός οργάνου, όμως μπορούν να είναι υποψήφια για συμμετοχή σε ένα όργανο και για εκλογή ως σύνεδροι. Ξεχωριστά θα εκλεγούν 100 σύνεδροι από οργανώσεις χώρων εργασίας και επιστημόνων...

Νίκος Λιονάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου