Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Πίσω από τις... 2022 «κ(ε)νοτομίες» της Κεραμέως...


Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στις πολλές τελευταίες «χαλαρές» της συνεντεύξεις μιλάει για τις γιορτές των παιδικών της... χρόνων, τις κοπάνες και τον απολογισμό της για το 2022.

Πρόκειται για τις γνωστές συνεντεύξεις τύπου «λιβανιστήρι», που έρχονται να «δεξιωθούν» την υπουργό, φορώντας της το φωτοστέφανο της αθωότητας (κυρίως μέσα από την προβολή στοιχείων της προσωπικής ζωής, μια τεχνική που οι τεχνικοί της αποπλάνησης γνωρίζουν ότι αρέσει στο κοινό), προβάλλουν για χιλιοστή φορά το «μεταρρυθμιστικό της έργο» και παρουσιάζουν μια σειρά στερεότυπα με κύρος απαρασάλευτων αριθμών.

Μια ανάσα από την αλλαγή του χρόνου, βαδίζουμε ήδη στο β΄ μισό του τρέχοντος σχολικού έτους, αλλά αυτό που «χτυπάει» ατελείωτα στα αυτιά της σχολικής κοινότητας, μήνες τώρα, είναι οι «καινοτομίες» και η «αναβάθμιση», εξαιτίας των «μεταρρυθμίσεων» που έχει ολοκληρώσει και θεσμοθετήσει η κυβέρνηση τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Την ίδια ώρα που οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μαζέψουν τις απαντοχές τους από τα πλήγματα της πανδημίας και της ακρίβειας, της αφόρητης πίεσης και των απειλών, το υπουργείο τούς βομβαρδίζει με καταιγισμό επικοινωνιακών ανακοινώσεων και πανηγυρισμών... για τις «καινοτομίες».

Σε μια εκπαιδευτική κοινότητα τσακισμένη από τα χαστούκια των μνημονίων, πτωχευμένη, ζαλισμένη από την πανδημία, ζορισμένη από τις εξαντλητικές «οδηγίες»-«αναθέσεις» του υπουργείου Παιδείας, με την απειλή της αξιολόγησης-χειραγώγησης, το υπουργικό επιτελείο ήρθε φέτος ξανά να «ενδυναμώσει» ακόμα περισσότερο το έργο του! Αλλά για ποιες καινοτομίες μιλάμε;

1. Η παγίωση των εξετάσεων (τύπου «Pisa») στην ΣΤ’ δημοτικού και Γ’ γυμνασίου
Τη νέα σχολική χρονιά, θα έχουμε την ολοκληρωμένη εφαρμογή των εξετάσεων της «ελληνικής Pisa». Το 2023, η εφαρμογή θα είναι καθολική, πάντα στην τελευταία τάξη του Δημοτικού και του Γυμνασίου, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, «με στόχο να αξιολογήσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να διαμορφώσουμε συνθήκες βελτίωσής του», όπως τονίζουν, με επιτηδευμένη αφέλεια, οι επιτελείς του ΥΠΑΙΘ. Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι στην περίπτωση των προβαλλόμενων ως αθώων εξεταστικών δοκιμασιών, όλη η υπόθεση εξελίσσεται σε έναν μηχανισμό «παρακυβέρνησης» της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς η «ελληνική Pisa» επιχειρεί με όχημα τα πορίσματά της (την επίδοση των μαθητών) να πριμοδοτήσει την κατηγοριοποίηση των σχολείων και την αξιολόγηση των ίδιων των εκπαιδευτικών.

2. Η τράπεζα θεμάτων και στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου
Την τρέχουσα σχολική χρονιά, η εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων, που προβάλλεται με φωτοστέφανο αθωότητας από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ αποτελεί το πιο δηλητηριώδες τμήμα της οικοδόμησης του λεγόμενου «νέου σχολείου», θα περιλάβει και τους μαθητές της Γ’ Τάξης του Λυκείου. Ετσι, το ένα γρανάζι (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής) θα πιάσει το άλλο (τράπεζα θεμάτων σε όλες τις τάξεις) και θα «δέσει το γλυκό». Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Παιδείας επιτυγχάνει ουσιαστικά μια μετατροπή των ενδοσχολικών εξετάσεων του Λυκείου (προαγωγικές και από φέτος και απολυτήριες) σε άτυπες «πανελλήνιες», ενισχύοντας τον ανταγωνιστικό και εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος και ολοκληρώνοντας έναν «θωρακισμένο μηχανισμό αναχαίτισης» όσων ετοιμάζονται στο μέλλον να χτυπήσουν τις πόρτες του Λυκείου.

3. Η προσφορά των λεγόμενων «εκπαιδευτικών ομίλων»
Οι εκπαιδευτικοί όμιλοι της υπουργού Παιδείας μόνο καινοτομία δεν μπορούν να θεωρηθούν, καθώς στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από τις σχολικές δραστηριότητες (πολιτιστικά προγράμματα κ.λπ.) που οι εκπαιδευτικοί αναλάμβαναν εδώ και χρόνια, με αυξημένη όμως, τώρα, γραφειοκρατία. Η υπουργός προσφέρει, αντί για μισθό, μόρια (ναι, μόρια!) και αυτό είναι το κομβικό σημείο της «νέας» αυτής «καινοτομίας» της υπουργού Παιδείας.

4. Η εισαγωγή καινούργιων ρόλων στην εκπαιδευτική μονάδα (μέντωρ και συντονιστής)
Πρόκειται για την εισαγωγή καινούργιων ρόλων στην εκπαιδευτική μονάδα, συγκεκριμένα του μέντορα και του ενδοσχολικού συντονιστή, με την οποία το υπουργείο θεσμοθετεί οργανόγραμμα ιδιωτικής επιχείρησης με manager και team managers! Με τους μέντορες, το ΥΠΑΙΘ δημιουργεί ομαδοποιήσεις και εξουσιαστικές βαθμίδες μέσα στα σχολεία, κόβοντας σε φέτες τούς συλλόγους των εκπαιδευτικών και αποδυναμώνοντας την όποια συνοχή τους, ενώ με τους ενδοσχολικούς συντονιστές επιχειρεί να βαθύνει τη «διαβάθμιση» - διάσπαση στο «σώμα» του συλλόγου διδασκόντων, «κατασκευάζοντας» έναν ακόμη πολιορκητικό κριό στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

5. Η εισαγωγή της ατομικής αξιολόγησης στα σχολεία
Μετά την προσπάθεια εισαγωγής της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, την προηγούμενη χρονιά, τώρα το υπουργείο προετοιμάζει το έδαφος για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, εισάγοντας όλες τις προαναφερθείσες «καινοτομίες». Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση είναι το στρατηγικό εργαλείο αφενός για την κατηγοριοποίηση των σχολείων και αφετέρου για την ένταση του καθεστώτος χειραγώγησης και ομηρίας των εκπαιδευτικών και δραστικής ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Το μοντέλο της αξιολόγησης είναι δεμένο με ένα νήμα με τη λεγόμενη αυτονομία της σχολικής μονάδας και την αποκέντρωση και οδηγεί με μεγάλη ένταση στα σχολεία πολλών ταχυτήτων, στην ταξική διαφοροποίηση στο ίδιο το περιεχόμενο του σχολείου όπου εργαλειοποιείται ό,τι είναι μετρήσιμο, στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, στην ενίσχυση του ρόλου της γονεϊκής επιλογής, η χημεία των οποίων αποδομεί τον δημόσιο χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ολες αυτές οι πολυδιαφημιζόμενες καινοτομίες δεν είναι καθόλου «κενοτομίες», κοντολογίς τομές απόλυτα κενές παιδαγωγικού νοήματος. Είναι βολές πυροβολικού στο χαραγμένο εκπαιδευτικό σώμα, που επιχειρούν να αλλάξουν τα ανεμολόγια και τους ορίζοντες...

Χρήστος Κάτσικας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου