Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την πολίτικη πάπια με πορτοκάλι και δεντρολίβανο, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Βάζουμε τα κομμάτια πάπιας σε ένα βαθύ ταψί που να τα χωράει σε μία στρώση.
- Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τα 200 γρ. ζάχαρη και το δεντρολίβανο.
- Περιχύνουμε με τα 2 λίτρα χυμό πορτοκαλιού. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1½ ώρα.
- Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει η πάπια (ελέγχουμε τρυπώντας 1 - 2 κομμάτια με το μαχαίρι: δεν πρέπει να είναι έντονα κόκκινη μέσα - δεν πειράζει αν είναι λίγο ροζέ) και να ροδίσει.
- Βγάζουμε την πάπια σε πιατέλα και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μείνει ζεστή.
- Βάζουμε τα υγρά του ταψιού να κρυώσουν στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε το λίπος που θα έχει ανέβει στην επιφάνεια και το πετάμε.
- Αδειάζουμε τα υγρά σε κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 6 - 8 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Πορτοκάλια
- Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε τις 7 κουτ. σούπας ζάχαρη και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 2 - 3 λεπτά, να λιώσει και να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
- Προσθέτουμε τα 40 ml ζεστό χυμό πορτοκαλιού και μαγειρεύουμε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
- Ρίχνουμε τις φέτες πορτοκαλιού και τις αφήνουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν. Αποσύρουμε.
- Σερβίρουμε την πάπια σε πιατέλα με λίγη από τη σάλτσα.
- Την υπόλοιπη τη βάζουμε σε σαλτσιέρα (αν είναι πολλή η σάλτσα, τη φυλάσσουμε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση).
- Στολίζουμε με τα καραμελωμένο πορτοκάλια.
- Συνοδεύουμε την πολίτικη πάπια με ρύζι πιλάφι ή πουρέ πατάτας.
Eνα κομψό λευκό κρασί, ένα ξηρό Μοσχάτο Σάμου, ένα Viognier και για μια απίστευτου πλούτου γεύση, ένα γλυκό Μοσχάτο Ρίου Πατρών.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 116.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου