Υλικά
Μερίδες: 6Για τον γόμο (γέμιση)
Γόμος (γέμιση)
- Για την γεμιστή, γιορτινή κότα στον φούρνο ξεκινάμε με τον γόμο.
- Σε μεγαλούτσικη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε μαζί το ξερό και το φρέσκο κρεμμυδάκι μέχρι να μαλακώσουν καλά, χωρίς να ροδίσουν.
- Προσθέτουμε τα συκωτάκια και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
- Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον δυόσμο.
- Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να μαραθεί και να σκορπίσει το άρωμά του, και ρίχνουμε τις σταφίδες και τα δύο είδη ρυζιού.
- Σοτάρουμε όλα μαζί τα υλικά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του ρυζιού.
- Προσθέτουμε την κανέλα (αν θέλουμε) και ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά κατά 2 εκ.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το υγρό να πάρει μία δυνατή βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το νερό να απορροφηθεί εντελώς και το μείγμα να μελώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Γέμισμα + Ψήσιμο
- Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα την κοιλιά της κότας.
- Με ένα κουτάλι τη γεμίζουμε με όση γέμιση χωρέσει, ώστε να φτάσει περίπου 1 εκ. από το άνοιγμα.
- Έπειτα ράβουμε το άνοιγμα καλά με σπάγκο μαγειρικής και χοντρή βελόνα (ή με απλή βελόνα και γερή διπλή κλωστή), για να μη βγει έξω η γέμιση στο ψήσιμο.
- Τώρα θα γεμίσουμε με λίγη γέμιση τις «τσεπούλες», όπως τις λένε, δηλαδή τις μασχάλες του πουλερικού και το στήθος, κάτω από το δέρμα: Βάζουμε ένα κουτάλι της σούπας, με την τούρλα του προς τα πάνω, κάτω από το δέρμα και το σπρώχνουμε προσεκτικά ώστε να αποκολληθεί το δέρμα από τη σάρκα.
- Βάζουμε μερικές κουταλιές γέμιση στον χώρο που άνοιξε το κουτάλι, σπρώχνοντάς το με τα δάχτυλά μας πάνω από το δέρμα, ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα στις μασχάλες και στο στήθος.
- Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά την κό- τα παντού και την αλείφουμε με 150 γρ. από το μαλακωμένο βούτυρο.
- Αν έχει περισσέψει γέμιση, τη βάζουμε στο κέντρο μιας λαδόκολλας, κλείνουμε σε πακέτο και το τυλίγουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο που κλείνουμε καλά.
- Αφήνουμε κατά μέρος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Βάζουμε την κότα στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού και γύρω της απλώνουμε τις πατάτες.
- Τις αλατοπιπερώνουμε και σκορπίζουμε πάνω τους το υπόλοιπο βούτυρο.
- Ρίχνουμε και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και φουρνίζουμε σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου.
- Σε μια άκρη της σχάρας πάνω στην οποία έχουμε ακουμπήσει το ταψί, βάζουμε και το πακέτο με τη γέμιση.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα.
- Στη διάρκεια του ψησίματος περιβρέχουμε δυο τρεις φορές την κότα και τις πατάτες με το νόστιμο, βουτυράτο ζουμί του ταψιού και ανακατεύουμε προσεκτικά τις πατάτες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου