Υλικά
Μερίδες: 10Για την κρέμα βανίλιας
Για το σιρόπι
Για την γκανάς πικρής σοκολάτας
Για το παντεσπάνι με κακάο
Για τη γέμιση και το γαρνίρισμα
- Για να φτιάξουμε το κλασικό χριστουγιεννιάτικο κορμό, ξεκινάμε με τη κρέμα.
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα 125 γρ. κρέμα γάλακτος, τα σπόρια βανίλιας και τη γλυκόζη. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, το αδειάζουμε πάνω από την ψιλοκομμένη λευκή κουβερτούρα, την οποία έχουμε βάλει σε μπολ, και αφήνουμε 2 λεπτά να λιώσει. Έπειτα ανακατεύουμε με μπλέντερ χειρός ή με σύρμα.
- Προσθέτουμε τα 200 γρ. κρύας κρέμας γάλακτος και το εκχύλισμα βανίλιας και ομογενοποιούμε ξανά για μερικά δευτερόλεπτα.
- Μεταφέρουμε την κρέμα σε φαρδύ σκεύος ώστε να απλώσει και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για 8 ώρες.
Σιρόπι
- Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 2 λεπτά από όταν αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και ρίχνουμε το λικέρ.
Γκανάς πικρής σοκολάτας
- Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και περιχύνουμε τη σοκολάτα, που έχουμε βάλει σε ένα μπολ. Αφήνουμε 2 λεπτά να λιώσει και ομογενοποιούμε με ένα σύρμα ή με μπλέντερ χειρός.
- Τοποθετούμε την γκανάς στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να αρχίσει να σταθεροποιείται τόσο ώστε να δουλεύεται εύκολα, χωρίς όμως να σφίξει υπερβολικά.
Παντεσπάνι με κακάο
- Ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το κορν φλάουρ και το μπέικιν πάουντερ.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε μαρέγκα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και ανακατεύουμε με μαρίζ. Προσθέτουμε τα στερεά βροχηδόν και ανακατεύουμε.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 42 x 28 εκ. και απλώνουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, για 5-8 λεπτά (θέλουμε να μην παραψηθεί το παντεσπάνι, ώστε να είναι μαλακό και να ρολάρεται).
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ισιώνουμε τις πλευρές του με ένα μαχαίρι. Αν έχει φουσκώσει στην επιφάνεια, την ισιώνουμε και αυτήν.
Συναρμολόγηση
- Σιροπιάζουμε πολύ ελαφρά το παντεσπάνι (να μη μαλακώσει πάρα πολύ) και από τις δύο πλευρές και τοποθετούμε σε λαδόκολλα.
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα βανίλιας που φτιάξαμε μέχρι να σφίξει σαν σαντιγί. Κρατάμε 3-4 κουτ. σούπας για το γαρνίρισμα και απλώνουμε την υπόλοιπη στο παντεσπάνι.
- Σκορπίζουμε τα βύσσινα σε όλη την επιφάνεια και ρολάρουμε το παντεσπάνι σε ρολό. Κόβουμε τις δύο άκρες του για να το ισιώσουμε και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
- Με μια σπάτουλα απλώνουμε την γκανάς σε όλο τον κορμό. Με ένα μυτερό μαχαίρι τραβάμε γραμμές κατά μήκος του, ώστε να μοιάζει με κορμό δέντρου.
- Γαρνίρουμε με ροζέτες από την κρέμα βανίλιας που κρατήσαμε και βύσσινα γλυκό του κουταλιού.
- Αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου