Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Κυβέρνηση των κερδοσκόπων...


Υπάρχουν δύο άμεσοι και ουσιαστικοί τρόποι να ελεγχθούν οι τιμές στα βασικά είδη διατροφής και να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά από την ακρίβεια που εξανεμίζει το εισόδημά τους.

Ο ένας τρόπος αφορά την πάταξη της αισχροκέρδειας. Αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί να το πράξει. Κατ' αρχάς, γιατί ως ιερό και όσιό της έχει... τους νόμους της αγοράς, τους οποίους και θέλει «αμόλυντους» από κρατικές παρεμβάσεις. Κατά δεύτερον, γιατί είναι υπέρ του κέρδους γενικά, το οποίο δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει από την αισχροκέρδεια σε συνθήκες κρίσης.

Ο δεύτερος τρόπος ελέγχου των τιμών στα βασικά είδη διατροφής αφορά τη μείωση έως και την κατάργηση του ΦΠΑ. Το έπραξε η ισπανική κυβέρνηση αλλά αρνείται πεισματικά να το πράξει η ελληνική. Αντ' αυτού προέκρινε το «καλάθι του νοικοκυριού», που απέτυχε πλήρως και γι' αυτό κρίθηκε αναγκαίο να προστεθεί το επίδομα που ακούει στο όνομα «market pass», το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να μειωθεί ή να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, γιατί αυτό θα σήμαινε «απώλεια κρατικών εσόδων της τάξης των 3,5 δισ. για το 2023» (Αριστοτελία Πελώνη), ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ένα τέτοιο μέτρο θα φτάσει στον καταναλωτή. «Οι εταιρείες θα κρατούσαν τη μείωση για τον εαυτό τους», ισχυρίστηκε ο κ. Σκυλακάκης.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά, ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει χρήματα το κράτος, καθώς θα τα τσεπώσουν οι εταιρείες, αν υιοθετούνταν το μέτρο της μείωσης ή της κατάργησης του συγκεκριμένου φόρου. Αλλά, τότε, αυτό δεν συνιστά παραδοχή ότι το ίδιο συμβαίνει -και θα συνεχίσει να συμβαίνει- και με τα επιδόματα σαν το «market pass», που κάθε τρεις και λίγο εφευρίσκει το μέγαρο Μαξίμου;

Η επιχειρηματολογία και πρακτική της κυβέρνησης είναι εξοργιστική, καθώς, με όσα λέει και όσα πράττει, σε κάθε περίπτωση ευνοεί τις εταιρείες. Δεν τους δίνει τον ΦΠΑ που η ίδια παραδέχεται ότι θα παρακρατήσουν.

Τους δίνει όμως τα επιδόματα που δήθεν θεσμοθετεί για τους πολίτες. Και η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει. Οχι γιατί δεν έχουμε κυβέρνηση στη χώρα αλλά γιατί έχουμε μια κυβέρνηση των εταιρειών και των κερδοσκόπων...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου