Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

«Αναπόφευκτη η σύγκρουση» Ρωσίας - ΝΑΤΟ ...αν στείλει στρατό στην Ουκρανία...


Πυροσβεστική δήλωση από τον γ.γ. του ΝΑΤΟ μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου
Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι θα είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, αν χώρες μέλη της Συμμαχίας στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία...

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον των χωρών αυτών. Θα πρέπει να το γνωρίζουν», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων της Δύσης στην ουκρανική επικράτεια, για να στηρίξουν τον πόλεμο του Κιέβου κατά της Μόσχας, παρότι παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει συναίνεση εντός Ε.Ε. για κάτι τέτοιο.

«Το ίδιο το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων στρατευμάτων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν θα υπήρχε κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ απάντησε: «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσουμε, όχι για το αν είναι ενδεχόμενη, αλλά για το αν είναι αναπόφευκτη (μια άμεση σύγκρουση)».

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία. Το κάναμε αυτό από το 2014 και η βοήθεια αυξήθηκε μετά την ευρεία εισβολή. Αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για στρατιωτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος στην Ουκρανία», ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Associated Press, συμπληρώνοντας «ότι πρόκειται για έναν επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, η Ουκρανία έχει φυσικά το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και εμείς έχουμε το δικαίωμα να την υποστηρίξουμε για να το υπερασπιστεί».

Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, ο Στόλτενμπεργκ δεν είχε αντιταχθεί στην ιδέα να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να χτυπήσει στόχους στη Ρωσία. Ορισμένες χώρες έχουν θέσει περιορισμούς στη χρήση του εξοπλισμού που παρέχουν, ζητώντας να χρησιμοποιείται μόνο εντός της Ουκρανίας.

«Είναι στην ευχέρεια του κάθε συμμάχου να αποφασίσει εάν υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις για το τι θα προσφέρει», είχε δηλώσει ο Στόλτενμπεργκ στο Radio Free Europe, σημειώνοντας ότι το δικαίωμα της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα «περιλαμβάνει επίσης πλήγμα νόμιμων στρατιωτικών στόχων, ρωσικών στρατιωτικών στόχων, εκτός Ουκρανία».

Την ώρα ωστόσο που η προοπτική για αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων ή δυνάμεων του ΝΑΤΟ απορριπτόταν… πανηγυρικά από τους περισσότερους, ο Μακρόν επιχειρούσε να εμφανίσει πυγμή στον απόηχο της συνόδου για την Ουκρανία που ο ίδιος διοργάνωσε. Έτσι, το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε από τα Ηλύσια Πεδία: «Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτό [...] Δεν είπα ότι η Γαλλία δεν τάσσεται υπέρ. Δεν αίρω την αμφισημία (...) λέγοντας ονόματα. Λέω ότι ήταν μια από τις επιλογές που συζητήθηκαν», πρόσθεσε για την «επιλογή» αυτή που δεν είχε αναφερθεί ποτέ πριν από την κυβέρνηση της Γαλλίας.

Σε ανάλογο πνεύμα αλληλεγγύης προς το Κίεβο ήταν εξάλλου και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά το πέρας της διάσκεψης που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας, επαναβεβαιώσαμε την ενότητα και αποφασιστικότητα μας για την στήριξη στην Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή [...] Καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο που δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από αυτό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», σχετικά με το πώς να βοηθηθεί η Ουκρανία και να έχει χρήσιμα αποτελέσματα.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πάντως πως για την Ελλάδα και τους περισσότερους ομολόγους του δεν υφίσταται ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων ή του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας πως το ζήτημα αποπροσανατολίζει την προσπάθεια στήριξης στην Ουκρανία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου