Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Μοσχαρίσιο steak (Bavette) ολόκληρο, στα κάρβουνα

 


Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τo μοσχαρίσιο steak, ξεκινάμε απλώνοντας το κρέας σε μια λαδόκολλα.
  2. Το τρίβουμε με τη ζάχαρη, το αλείφουμε με τη μουστάρδα και τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τα κρεμμυδάκια και με τα φρέσκα μυρωδικά (όπως ρίγανη, θυμάρι κ.ά.).
  3. Τυλίγουμε τη λαδόκολλα και βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες (ιδανικά για 8), να μαριναριστεί το κρέας.
  4. Βγάζουμε το bavette από τη λαδόκολλα, αφαιρούμε τα αρωματικά και τα περισσότερα κρεμμυδάκια και ψήνουμε σε δυνατή θράκα για περίπου 40 λεπτά, γυρίζοντας το κρέας 1-2 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  5. Βγάζουμε το bavette από τη φωτιά, το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και το αφήνουμε για 10 λεπτά να «ξεκουραστεί».
  6. Κόβουμε σε λεπτές φέτες, κόντρα στη φορά των ινών, πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.
  7. Σερβίρουμε τις φέτες του bavette πάνω σε μια ζουμερή μελιτζανοσαλάτα.

Για ψήσιμο στον οικιακό φούρνο

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στην λειτουργία του γκριλ.
  2. Λαδώνουμε καλά τη σχάρα του φούρνου και την βάζουμε στο ράφι ακριβώς κάτω από το γκριλ.
  3. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο ταψί 250 ml νερό και μερικά κλωνάρια θυμαριού ή δεντρολίβανου και το βάζουμε στο ράφι κάτω από τη σχάρα ώστε τα υγρά και τα λιπάκια από το κρέας να πέφτουν μέσα στο ταψί και να μην λερώσουμε τον φούρνο.
  4. Επιπλέον το κρέας όσο ψήνεται θα αρωματίζεται και από τα μυρωδικά.
  5. Τακτοποιούμε το κρέας στη λαδωμένη σχάρα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, γυρίζοντάς την τακτικά ώστε να ψηθεί καλά από όλες τις πλευρές.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου