Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Η λειψή δικογραφία στην Εξεταστική και οι καταθέσεις που εκθέτουν την κυβέρνηση

 


Οι καταθέσεις Γενιδούνια και πρώην CEO της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στον ανακριτή που δεν ήθελε η κυβέρνηση να ακουστούν στην Εξεταστική. Εξηγήσεις για Αγοραστό και Τριαντόπουλο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Όλο και πιο προφανείς γίνονται οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση αρνήθηκε να συμπεριληφθούν στη λίστα των μαρτύρων που κλήθηκαν στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη κρίσιμοι μάρτυρες, την κλήση των οποίων ζητούσαν απ' την πρώτη στιγμή κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αυτό αναδεικνύεται από όσα φέρεται να κατέθεσαν στον ανακριτή Λάρισας πρόσωπα - κλειδιά με γνώση της κατάστασης του σιδηροδρόμου αλλά και που είχαν απευθύνει προειδοποιήσεις, όπως ο πρόεδρος των μηχανοδηγών Κώστας Γενιδούνιας και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «NEWS247», o πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατέθεσε στον ανακριτή της Λάρισας ότι το υπουργείο Μεταφορών ήταν πλήρως ενήμερο για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους.

Μεταξύ άλλων κατάθεσε στον ανακριτή πως είχε στείλει στο υπουργείο επιστολή στις 6 Σεπτεμβρίου του 2021, όταν υπουργός ήταν ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, με την οποία ενημέρωνε «για την κατάσταση του δικτύου». Είπε ότι είχε κάνει «ενημερώσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν την υποδομή. Οι ενημερώσεις γίνονταν είτε μέσω αλληλογραφίας είτε προφορικά». Πρόσθεσε ότι είχε αποστείλει επιστολές ξανά στον υπουργό και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Μεταφορών, αλλά «στις περισσότερες από αυτές δεν είχα λάβει απάντηση».

Εξίσου δυσχερής για την κυβέρνηση ήταν και η κατάθεση του Κ. Γενιδούνια. Σύμφωνα με το iEidiseis ο κ. Γενιδούνιας φέρεται να κατέθεσε στον ανακριτή Λάρισας πως «το σύστημα τηλεδιοίκησης έχει τεθεί εκτός εδώ και 4 χρόνια περίπου» και ότι «όσο αυτό λειτουργούσε οι εντολές που δεχόμασταν ως μηχανοδηγοί για την αναχώρησή μας από τον ΣΣ Λάρισας πολλές φορές με αριθμό τηλεγραφήματος λόγω της μη λειτουργίας των φωτοσημάτων και μετά λαμβάναμε οδηγίες από την τηλεδιοίκηση η οποία λειτουργούσε. Εδώ και περίπου 4 χρόνια οι οδηγίες δίνονται μόνο από τον σταθμάρχη Λάρισας».

«Μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ηλεκτροκίνησης τον Φλεβάρη του 2019 στο τμήμα Αθήνα - Θεσσαλονίκη (...), βλέπαμε ότι δεν ολοκληρώνονται τα αντίστοιχα συστήματα ασφαλείας, δηλαδή η τηλεδιοίκηση, τα φωτοσήματα και το ETCS, το οποίο επενεργεί έναντι λάθους του μηχανοδηγού κατά τη διάρκεια της πορείας και μπορεί να διακόψει την πορεία της αμαξοστοιχίας», ανέφερε ακόμα στην κατάθεσή του.

«Κάναμε ως σωματείο πολλές επιστολές τα τελευταία χρόνια για τα συστήματα αυτά και επειδή δεν είχαμε απάντηση - ανταπόκριση σε αυτές παρά μόνο τον δημόσιο διάλογο, όπου ερχόταν ο εργοδότης και μας έλεγε ότι θα ζητήσει άμεση ενημέρωση από τον ΟΣΕ για το χρονοδιάγραμμα των εργασιών», σημειώνει και προσθέτει:

«Το σωματείο μας τα τελευταία 2 χρόνια έκανε 3 εξώδικα για το θέμα αυτό προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο υπουργείο Μεταφορών και στη ΡΑΣ» αλλά και στον «υπουργό Μεταφορών, τον ΓΓ Γραμματέα Μεταφορών και στη Hellenic Train».

Έλαβαν λειψή δικογραφία

Η σχεδόν 1.100 σελίδων δικογραφία της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας έφτασε στη Βουλή και πλέον έχουν πρόσβαση σε αυτή τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά τουλάχιστον δύο βουλευτές μέλη κατήγγειλαν πως λείπουν κρίσιμες μαρτυρίες απ' το υλικό που τους δόθηκε πρόσβαση να μελετήσουν ώστε να συντάξουν τα πορίσματά τους.

Με δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης επισήμανε τις σημαντικές ελλείψεις, καθώς και ότι «προκύπτει από τις μαρτυρίες στελεχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ενημερωνόταν για την έλλειψη ασφάλειας των σιδηροδρόμων». Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Μεταφορών, το μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής είπε ότι «θα αξιολογηθούν τα στοιχεία, είμαστε υποχρεωμένοι να τα συγκεντρώσουμε όλα». Παράλληλα, ζήτησε ξανά «το αυτονόητο, να κληθούν ουσιαστικοί μάρτυρες, όπως είναι οι Γενιδούνιας, Τσαλίδης, Κατσούλης και Τριαντόπουλος», ο οποίος μπαίνει ξανά στο κάδρο για το εγκληματικό μπάζωμα στον τόπο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Αλλά και η Μιλένα Αποστολάκη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατήγγειλε πως η δικογραφία για τα Τέμπη που εστάλη από τον ανακριτή Λάρισας στη Βουλή δεν είναι ολόκληρη.

«Δεν πρόκειται για το σύνολο της δικογραφίας αλλά για στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία επιλεκτικά έχουν αποσταλεί στη Βουλή. Λείπουν ουσιώδη στοιχεία, ουσιώδη συνημμένα, τα οποία οι μάρτυρες κατέθεσαν, και θα έλεγα ότι εισφέρει ελάχιστα στην προσπάθεια να αποκαλυφθούν τα αίτια και οι υπεύθυνοι αυτού του τραγικού εγκλήματος» είπε η τομεάρχης δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη.

Ερωτηθείσα για το αν έχει νόημα μετά την κατάθεση της δικογραφίας η συνέχιση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, η Μ. Αποστολάκη είπε ότι (η επιτροπή αυτή) δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να βγουν πορίσματα εάν δεν έρθουν κρίσιμοι μάρτυρες. Εκτίμησε μάλιστα ότι «η πλειοψηφία θα το αρνηθεί. Το αρνήθηκε ήδη. Δεν έχω καμιά ελπίδα ότι θα σπεύσει να καλέσει κρίσιμους μάρτυρες για τη διαλεύκανση της αλήθειας. Και δεν το κάνει αυτό γιατί δεν θέλει την αναμετάδοση των καταθέσεων τους».

Στο «μικροσκόπιο» και το μπάζωμα

Στο μεταξύ, με καθυστέρηση πολλών μηνών και μετά την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στο παρά πέντε, στο «μικροσκόπιο» των ερευνών μπαίνει επιτέλους και το άρον-άρον μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος.

Πλέον η δίωξη κατά του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού συγχωνεύθηκε με αυτή των  υπόλοιπων κατηγορουμένων και ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 34.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Αγοραστός κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος για το μπάζωμα του τόπου όπου σημειώθηκε η φονική σύγκρουση, θέμα που επανέρχεται στο προσκήνιο με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης, Χρήστο Τριαντόπουλο να εμφανίζεται ως εκείνος που έδωσε την εντολή για την απαράδεκτη αυτή πράξη. 

Ζητούν εξηγήσεις για Αγοραστό και Τριαντόπουλο

Εξηγήσεις απ' τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Χρήστο Τριαντόπολο, ο οποίος βρισκόταν στη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ όταν συνέβη η σιδηροδρομική τραγωδίαζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τις τελευταίες καταγγελίες της Μαρίας Καρυστιανού και την αντίδραση του πρώην περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού.

Χθες βράδυ, η πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών 2023, είπε στο Alert ότι είχε στείλει εξώδικο προς τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας καθώς είχε μάθει ότι το μπάζωμα ήταν απόφαση της Περιφέρειας και ότι ο Κώστας Αγοραστός σε γραπτή του απάντηση της επισήμανε ότι ακολούθησε εντολές, οι οποίες ήρθαν από τον Χρήστο Τριαντόπουλο, έπειτα από δύο συνεδριάσεις. 

«Εγώ έστειλα ένα εξώδικο στον κ. Αγοραστό και έλαβα μία απάντηση γραπτή, η οποία ανέφερε ότι “Εγώ ακολουθούσα εντολές και ότι οι εντολές ήρθαν από τον κύριο Τριαντόπουλο, έγιναν δύο συνεδριάσεις και μου δόθηκε αυτή η εντολή”» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μ. Καρυστιανού.

Το ότι απάντησε εγγράφως και μάλιστα ότι προσωποποίησε τον εντολέα διέψευσε σήμερα ο Κ. Αγοραστός. 

Το aftodioikisi.gr επικαλείται επικοινωνία που είχε με τον πρώην περιφερειάρχη, ο οποίος φέρεται να δήλωσε «τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει, δεν ενέπλεξα τον κ. Τριαντόπουλο» Σε άλλο σημείο της δήλωσής του κι ερωτηθείς εάν διαψεύδει την κα Καρυστιανού ο πρώην περιφερειάρχης σημειώνει «σας είπα, ότι τίποτα δεν ισχύει από όσα λέγονται. Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω, ούτε να σχολιάσω».

Κατόπιν αυτών ο τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Συμεών Κεδίκογλου τονίζει ότι «Μητσοτάκης και Τριαντοπουλος καλούνται να απαντήσουν αν ισχύουν οι ισχυρισμοί Αγοραστού για το έγκλημα των Τεμπών».

Νέος πραγματογνώμονας για την έκρηξη

Παράλληλα, αποφασίστηκε να οριστεί ένας πραγματογνώμονας που θα προέρχεται από το ΕΜΠ και αναμένεται να εξετάσει το ζήτημα της έκρηξης που σημειώθηκε αμέσως μετά τη σύγκρουση.

Ο πραγματογνώμονας καλείται να δώσει οριστική απάντηση για το εάν η ποσότητα εύφλεκτων υλικών που εντοπίστηκε αντιστοιχεί σε μεγαλύτερες ποσότητες που ίσως μεταφέρονταν με το τρένο. Παράλληλα θα σταλεί όλο το υλικό από τις κάμερες όλης της διαδρομής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου