Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Tάρτα με σπανάκι, καραμελωμένο σκόρδο και γραβιέρα Νάξου

 


Υλικά

Μερίδες: για μια ταρτιέρα 24-26 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη τάρτα με σπανάκι, καραμελωμένο σκόρδο και γραβιέρα Νάξου, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180° C.
  2. Λαδώνουμε την ταρτιέρα και απλώνουμε το φύλλο κουρού. Τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι τη ζύμη και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  3. Σε μια μικρή κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βάζουμε το σκόρδο για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει αλλά να μη λιώσει. Το στραγγίζουμε.
  4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  5. Ρίχνουμε το ξίδι, 50 ml νερό και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι το σκόρδο να μαλακώσει.
  6. Ρίχνουμε το μέλι, το μισό δεντρολίβανο, το μισό θυμάρι και αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι το σκόρδο να καραμελώσει.
  7. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με τα αυγά και αλατοπίπερο.
  8. Προσθέτουμε το σπανάκι, το τυρί, το μοσχοκάρυδο, τα υπόλοιπα ξερά μυρωδικά και ανακατεύουμε.
  9. Απλώνουμε το μείγμα στο μισοψημένο φύλλο.
  10. Βάζουμε ομοιόμορφα το σκόρδο με όσο σιρόπι έχει μείνει στο τηγάνι και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει στην επιφάνεια.

Ενα ροζέ από Ξινόμαυρο είναι μια καλή επιλογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου