Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Εκρηκτικά ερωτήματα...

 

«Να ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και ...τους συνηγόρους τους» «του εγκλήματος των Τεμπών» -χρησιμοποιώ τον όρο κατά την κρίση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής- ζητά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «συμπεριλαμβανομένων και των καταγγελιών τους για τα αίτια της πρόκλησης έκρηξης πυρός, την ύπαρξη διάφορων εύφλεκτων και τοξικών ουσιών στο χώρο, την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος, με πιθανή απώλεια αποδεικτικών στοιχείων κ.λπ.»

Ώστε, δεν είναι «αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας για τσιμέντωμα του δυστυχήματος στα Τέμπη και μεταφορά μυστικών φορτίων», όπως οι «αστυνομικοί του Facebook», EllinikaHoaxes, έγραφαν μόλις τρεις εβδομάδες μετά το έγκλημα, στις 21 Μαρτίου 2023;

Η θολούρα παραμένει. Δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό στο φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας με κωδικό 63503, σύμφωνα με την Hellenic Train (επιστολή της προς το τμήμα κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, 9/3/2023, με την υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας).

Λαμαρίνες, παρασκευάσματα διατροφής (4ο-7ο βαγόνι), μπίρες (8ο-9ο βαγόνι), σύρματα από σίδηρο (10ο-11ο) και δύο εμπορευματοκιβώτια κενά; Νέα και παλιά ερωτήματα, που πλέον δεν χαρακτηρίζονται «θεωρίες συνωμοσίας». Υπάρχουν νέα στοιχεία ή η εκδοχή της ανάφλεξης των ελαίων σιλικόνης είναι η αιτία της έκρηξης και πυρκαγιάς;

Οι ουσίες που βρέθηκαν επιτείνουν την αμφιβολία. Στο σημείο ανιχνεύτηκε η χημική ουσία ξυλόλιο, ένας εύφλεκτος διαλύτης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χρωμάτων, αλλά και τη νόθευση καυσίμων. Η συγκεκριμένη ουσία ανιχνεύτηκε, παρά το γεγονός ότι τα συντρίμμια είχαν απομακρυνθεί και ο χώρος είχε καλυφθεί σε χρόνο dt -μέσα σε τρεις μέρες- με γαρμπίλι, ψιλοκομμένη πέτρα δηλαδή, κατάλληλο για γενικές οικοδομικές εργασίες «και χώμα που διαστρωματώθηκε, ώστε να μπορούν να πατήσουν πάνω τα βαρέα οχήματα».

Ακόμη πιο πιεστικά τα ερωτήματα για 57 + 1 εγκλήματα...

Κατερίνα Τζωρτζινάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου