Υλικά
Μερίδες: 10- Για τον ασουρέ, ξεκινάμε μουλιάζοντας αποβραδίς το στάρι σε βραστό νερό, μέσα σε κατσαρόλα με κλειστό καπάκι.
- Την επόμενη μέρα πετάμε το νερό, προσθέτουμε περίπου 8 ποτήρια φρέσκο νερό και βράζουμε το σιτάρι για περίπου 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. Όταν δούμε ότι σώνε-ται το νερό, τότε προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Όταν περάσει η 1 ώρα, προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρίφαλα, τα προβρασμένα φασόλια και ρεβύθια, το ρύζι, το αλάτι και το πλιγούρι, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά.
- Στο μεταξύ μουλιάζουμε σε ζεστό νερό τις σταφίδες, τα βερίκοκα και τα σύκα.
- Τα στραγγίζουμε. Όταν περάσουν τα 20 λεπτά, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το ροδόνερο και όλα τα ξηροκάρπια και τα ξερά φρούτα. Μαγειρεύουμε για ακόμα 5 λεπτά. Στο τέλος θα έχουμε έναν παχύ χυλό.
- Αφαιρούμε την κανέλα και τα γαρίφαλα και σερβίρουμε σε ατομικά μπολάκια. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ρόδι και επιπλέον ξηρούς καρπούς. Άλλοι το τρώνε ζεστό και σε άλλους αρέσει κρύο από το ψυγείο. Αν δεν καταναλωθεί αμέσως, καλό είναι να το διατηρήσουμε στο ψυγείο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου