Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Γαρίδες με πράσα λαδερά και λεμονάτα

 


Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γαρίδες με πράσα λαδερά και λεμονάτα, ξεκινάμε με τον ζωμό.
  2. Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 30 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες, μαζί με τη δάφνη, τον αστεροειδή γλυκάνισο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
  3. Σβήνουμε με το γλυκό κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1 λεπτό και ρίχνουμε 1 λίτρο ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση, ξαφρίζοντας στο μεταξύ, και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τον ζωμό για 30 λεπτά.
  4. Τον σουρώνουμε, πιέζοντας καλά τα υλικά μέσα από λεπτή σήτα για να πάρουμε όλη τη νοστιμιά τους. Πετάμε τα υλικά και αφήνουμε τον ζωμό στην άκρη.

Γαρίδες με πράσα

  1. Κρατάμε στην άκρη 40 ml από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνουμε όσο έχει μείνει σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.
  2. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ξανθύνουν.
  3. Ρίχνουμε τον ζωμό που αφήσαμε στην άκρη, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  4. Μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα, ρίχνουμε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και μαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
  5. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και τακτοποιούμε τις γαρίδες σε στρώση πάνω στα πράσα.
  6. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο που αφήσαμε στην άκρη, κλείνουμε ξανά την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σκεπασμένη κατσαρόλα κατά μέρος για 10 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις.

Ένα λευκό off dry Traminer

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου