Υλικά
Μερίδες: 4- Για να φτιάξουμε ξιφία ψητό με παντζάρια και τσιγαριαστά βλίτα με σκόρδο και μάραθο, αρχικά τυλίγουμε σφιχτά τα παντζάρια σε μια μεγάλη λαδόκολλα.
- Τα ψήνουμε για 1 ώρα σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, μέχρι να μαλακώσουν.
- Μόλις κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε (η φλούδα βγαίνει πολύ εύκολα αν την τρίψουμε με χαρτί κουζίνας), τα κόβουμε σε κυβάκια και τα διατηρούμε ζεστά.
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190°C.
- Πλένουμε τα φιλέτα ή τις φέτες του ξιφία και τα σκουπίζουμε.
- Τα αλατοπιπερώνουμε και τα στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Τα ψήνουμε για 15 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά.
- Τα ξεφουρνίζουμε και τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού μέσα στο ταψί.
- Βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα.
- Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τα βλίτα και τα ζεματίζουμε για 2 λεπτά (από όταν ξαναπάρει βράση το νερό). Τα στραγγίζουμε καλά.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τα βλίτα και λίγο αλάτι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας καλά για να λαδωθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τον άνηθο και τον μάραθο και ανακατεύουμε.
Σερβίρισμα
- Μοιράζουμε τα τσιγαριαστά βλίτα σε πιάτα και από πάνω τακτοποιούμε τα φιλέτα ξιφία και τα κυβάκια παντζαριού.
- Περιχύνουμε με το νόστιμο ζουμί του ταψιού όπου ψήσαμε τον ξιφία και πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 173.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου