Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Βόρεια Ελλάδα: Παιχνίδια ζωής...και θανάτου στις ΜΕΘ

http://www.agelioforos.gr


Ταξίδι... αγωνίας αναγκάζονται να κάνουν οι ασθενείς από τη Βόρεια Ελλάδα ψάχνοντας απεγνωσμένα ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση μεταφέρονται πολλές φορές με ασθενοφόρα σε άλλες πόλεις και υποχρεώνονται να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις για να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που καταλήγουν περιμένοντας να βρουν ένα άδειο κρεβάτι...

Σε πολλά νοσοκομεία οι ΜΕΘ υπολειτουργούν και τα 127 κρεβάτια που υπάρχουν σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων.
Την ίδια ώρα, τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να μειωθεί κι άλλο ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ που λειτουργούν, καθώς λήγουν οι συμβάσεις δεκάδων γιατρών και νοσηλευτών που είχαν προσληφθεί πριν από δύο χρόνια για την αντιμετώπιση της επιδημίας της γρίπης Η1Ν1.
Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο που απέστειλε ο διευθυντής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» Γιώργος Χριστόπουλος στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας, στο οποίο αναφέρει: «Μετά λύπης διαπιστώνουμε την αδυναμία έγκρισης της παράτασης της θητείας των νοσηλευτών που είναι διατεθειμένοι στο νοσοκομείο μας με διετή θητεία, η οποία λήγει το Φεβρουάριο του 2013. Συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι η μείωση του αριθμού των κλινών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΘ ''Παπαγεωργίου'' από 16 σε 10, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς του νοσοκομείου, αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας».
Οπως δηλώνει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της ΕΕΕΘ Απόστολος Αρμαγανίδης, αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις που είχε υπογράψει το ΚΕΕΛΠΝΟ με 50 γιατρούς και 120 νοσηλευτές και οι οποίες λήγουν τον επόμενο μήνα, σύντομα θα μπει λουκέτο σε ακόμη 40-50 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα και τα νοσοκομεία δε θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν τα περιστατικά.
«Το κλείσιμο των ΜΕΘ δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά προκύπτει από τα απλά αριθμητικά δεδομένα, αφού για κάθε αποχώρηση 2-3 νοσηλευτών από τις ήδη υποστελεχωμένες ΜΕΘ, το αποτέλεσμα είναι η αναστολή λειτουργίας μίας ακόμη κλίνης ΜΕΘ», τονίζει ο κ. Αρμαγανίδης και προσθέτει ότι «δεν πετάμε στα σύννεφα και δε ζητάμε στη φάση αυτή το διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ της χώρας (που είναι απαραίτητος απλά για να πιάσουμε ως χώρα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κλινών ΜΕΘ). Ζητάμε αρχικά να σταματήσει ο κατήφορος και να μην κλείσουν άλλες κλίνες ΜΕΘ».
Στο μεταξύ, ο κίνδυνος να κλείσουν κι άλλα κρεβάτια εντατικής έρχεται σε μία περίοδο που αναμένεται έξαρση της εποχικής γρίπης και οι γιατροί εκτιμούν ότι δεκάδες ασθενείς θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Σημειώνεται πως κατά την περσινή περίοδο γρίπης 121 άτομα σε όλη τη χώρα νοσηλεύτηκαν σε εντατική για να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές της νόσου. Μάλιστα, υπήρξε εβδομάδα που 21 άτομα έψαχναν κρεβάτι εντατικής και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ λόγω γρίπης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ, σχεδόν καθημερινά υπάρχει λίστα αναμονής ασθενών που περιμένουν να βρεθεί διαθέσιμη κενή κλίνη ΜΕΘ για να νοσηλευτούν, με τη λίστα αυτή να αριθμεί κάποιες μέρες έως και 40 ασθενείς, ενώ οι συγγενείς τους αλλόφρονες κάνουν αγώνα να βρεθεί ένα άδειο κρεβάτι, συχνά χωρίς αποτέλεσμα επί μέρες, και βλέπουν το δικό τους άνθρωπο να χάνεται άδικα, επειδή οι αρμόδιοι δεν ενδιαφέρονται για τις ελλείψεις στις ΜΕΘ.
Οι γιατροί της ΕΕΕΘ σημειώνουν ότι η Πολιτεία είχε κινητοποιηθεί για τον τομέα εντατικής θεραπείας μόνο με την επιδημία της γρίπης. Πριν από δύο χρόνια λειτούργησαν οι μισές από τις 150 κλειστές κλίνες που διέθετε η χώρα, κυρίως με συμβασιούχους γιατρούς και νοσηλευτές, και αγοράστηκε εξοπλισμός για περίπου 70 κλίνες. Ηρθε, όμως, η οικονομική κρίση, σταμάτησαν οι προσλήψεις ακόμη και οι διορισμοί των προσληφθέντων, δεν ανανεώθηκαν πολλές συμβάσεις, δεν αντικαταστάθηκαν όσοι αποχώρησαν και σήμερα είμαστε πάλι από εκεί που ξεκινήσαμε.


Λύση με επικουρικούς
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γνωρίζει το πρόβλημα που έχει προκύψει με τη λήξη των συμβάσεων του προσωπικού στις ΜΕΘ και σχεδιάζει να καλύψει κάποια κενά με την πρόσληψη επικουρικών ιατρών, ενώ τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το θέμα και να μην κλείσουν κρεβάτια εντατικής.
Οι λύσεις, πάντως, σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας πρέπει να δοθούν εδώ και τώρα, γιατί οι ασθενείς που έχουν ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν με κίνδυνο της ζωής τους πότε θα βρεθεί άδειο κρεβάτι και πότε θα προσληφθεί και θα εκπαιδευτεί το νέο επικουρικό προσωπικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου