Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Σε δύο ισόποσες δόσεις η επιστροφή του φόρου πετρελαίου στους αγρότες


«Η τιμή του πετρελαίου είναι πολύ υψηλή και πραγματικά δεν μπορούν οι αγρότες να ανταπεξέλθουν σε αυτό το κόστος της ενέργειας. Αυτή την ώρα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να τους επιστρέψουμε το κομμάτι του κόστους που αναφέρεται στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Το κάναμε πέρυσι, δώσαμε 160 εκατ. ευρώ για αυτόν το σκοπό, θα το κάνουμε και φέτος. Τώρα 80 εκατ. και τα άλλα 80 τον Σεπτέμβριο, γιατί τότε θα βγουν να μαζέψουν τα βαμβάκια, τα τεύτλα κλπ» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.


Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι χθες εγκρίθηκε δάνειο προς τις εξαγωγικές βιομηχανίες προκειμένου να πληρωθούν οι αγρότες εγκαίρως, σημειώνοντας. «Ζητούσε η βιομηχανία από την Αγροτική Τράπεζα ένα δάνειο 2-3 μηνών για να ξεπληρώσει γρηγορότερα τους γεωργούς και στη συνέχεια να πάρει τα χρήματα από τους πελάτες της στο εξωτερικό για να εξοφλήσει την τράπεζα. Αυτό τώρα δεν υπάρχει. Το αίτημα αυτό μεταφέρθηκε στη νέα ΑΤΕ- Πειραιώς. Όμως, η ΑΤΕ-Πειραιώς έπρεπε να πάρει έγκριση από την τρόικα... Εμείς κάναμε τις παρεμβάσεις μας. Ενεκρίθη το δάνειο χθες και θα αρχίσουν να δίνονται χρήματα στους γεωργούς».

Ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν οι αγρότες επί μήνες απλήρωτοι και προσέθεσε: «Τους είπα επί λέξει: και εγώ θα έρθω μαζί σας στην Κουλούρα, εκεί που κλείνετε το δρόμο, αν μείνετε για μήνες απλήρωτοι. Είναι θέμα ημερών να υπολογιστούν με ακρίβεια τα στοιχεία του κάθε αγρότη, ώστε να του τα καταθέσουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου