Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Υπό το φόβο των τρακτέρ «τρέχουν» τις πληρωμές


Νωρίτερα θα σπεύσει να πληρώσει τη συνδεδεμένη ενίσχυση, τα πριμ του άρθρου 68 και την επιστροφή φόρου του αγροτικού πετρελαίου για το 2012, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο φόβος της καθόδου των τρακτέρ στις εθνικές οδούς και η φιλοσοφία του «μοιράζω υποσχέσεις ή έστω μερικά χρήματα για να κατευνάσω τα πνεύματα», επικράτησε στην επικοινωνιακή στρατηγική του υπουργείου. Μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τους αγροτοσυνδικαλιστές
του θεσσαλικού κάμπου, ο υπουργός, Θανάσης Τσαυτάρης, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η πληρωμή των ενισχύσεων de minimis για την αγορά ζωοτροφών από τους κτηνοτρόφους. Στη συνέχεια θα πληρωθούν το πριμ του άρθρου 68 οι κτηνοτρόφοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ενώ μέσα στο Μάρτιο θα πληρωθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση του βαμβακιού.
Για το αγροτικό πετρέλαιο δήλωσε: «Πέρυσι δώσαμε το 50%, από τα 160 εκατ. ευρώ το Σεπτέμβριο και το υπόλοιπο 50% το Δεκέμβριο. Έχουν δίκιο οι αγρότες να λένε ότι αυτές οι δύο περίοδοι δεν τους βοηθούν, καθώς δεν είναι καλλιεργητικές. Είπαμε λοιπόν και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Μαυραγάνη, αντί να δώσουμε την πρώτη δόση τον Ιούλιο, να τους τη δώσουμε τώρα, μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε να έχουν βοήθεια και να μπορούν να σπείρουν. Και το υπόλοιπο 50% να το δώσουμε το Σεπτέμβριο τότε που θα συγκομίζουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου