Ένα… ξεχασμένο έργο επαναφέρει στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο αναπληρωτής υπουργός, Σταύρος Καλαφάτης, σε ημερίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, ανακοίνωσε ότι γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί το έργο «Φράγμα εκτροπής στον ποταμό Αλιάκμονα μέχρι τον ποταμό Αξιό με ανεξάρτητο αγωγό».
Το έργο προμελετήθηκε πριν από 13 χρόνια, το 2000 από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά δεν προχώρησε λόγω μεγάλου προϋπολογισμού. Ουσιαστικά αφορά στην κατασκευή της ενωτικής διώρυγας ανάμεσα στα δυο μεγάλα ποτάμια, που μεταφέρει το 50% - 60% της συνολικής ποσότητας νερού στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ όπως είπε ο κ. Καλαφάτης κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου μεταφέρει σημαντικές ποσότητες νερού για την άρδευση της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης.
«Μπαίνει λοιπόν στο προσχέδιο, ως συμπληρωματικό μέτρο, ώστε να αξιολογηθεί η αναγκαιότητα του έργου υπό τις παρούσες συνθήκες και να διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής του ανεξάρτητου αγωγού. Ο οποίος θα συνέβαλλε στον έλεγχο των ποσοτήτων που λαμβάνονται για την ύδρευση, στον περιορισμό των απωλειών του μεταφερόμενου νερού (περί το 30% σήμερα) και στη μείωση της ανάγκης επεξεργασίας του μεταφερόμενου νερού», επισήμανε ο κ. Καλαφάτης.
Η ημερίδα ήταν ενημερωτική αναφορικά με το Σχέδιο Διαχείρισης του Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας.
Θερμαϊκός
Ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε και στην κατάσταση του Θερμαϊκού κόλπου, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία «η οικολογική κατάσταση του κόλπου χαρακτηρίζεται “μέτρια” και θεωρείται “ιδιαιτέρως τροποποιημένο υδατικό σύστημα”, λόγω των υδρομορφολογικών αλλοιώσεων κατά μήκος της ακτογραμμής του».
Αυτές οι αλλοιώσεις στην ακτογραμμή του Θερμαϊκού είναι οι εκτροπές των ποταμών Γαλλικού και Αξιού, το παράκτιο προστατευτικό ανάχωμα στη δυτική ακτή (Καλοχώρι – Αλιάκμονας), οι εγκαταστάσεις του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, η διαμορφωμένη προκυμαία κατά μήκος της παραλίας του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, αλλά και μια σειρά από άλλα έργα και κατασκευές εντός του κόμπου, όπως υποθαλάσσιοι αγωγοί και έργα θραύσης κυματισμών. Κατασκευές που, σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, είναι απαραίτητες για την εξυπηρέτηση σημαντικών θαλάσσιων και χερσαίων δραστηριοτήτων: της ναυσιπλοΐας, της γεωργίας, της αστικής και βιομηχανικής δραστηριότητας και των αερομεταφορών.
«Για να βελτιώσουμε την κατάσταση πρέπει να κάνουμε τα κατάλληλα βήματα για να προχωρήσουν», είπε ο αναπληρωτής υπουργός. Τα βήματα αυτά είναι:
-Δειγματοληψίες και αναλύσεις, των υδάτων, εντός και εκτός του λιμανιού.
-Η απορρύπανση του κόλπου της Θεσσαλονίκης.
-Η περαιτέρω διερεύνηση ως προς τις μετρήσεις και τα αίτια υπερβάσεων χημικών ουσιών στον κόλπο.
-Η διαμόρφωση προδιαγραφών για masterplan.
-Η ολοκληρωμένη παρακολούθηση των περιβαλλοντικών προβλημάτων των ακτών σε θαλάσσιες περιοχές. Ένα «κέντρο ελέγχου» δηλαδή.
-Η κατασκευή του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού Θεσσαλονίκης.
Έργα για τα οποία στο προσχέδιο δίνεται με πληρότητα η "ταυτότητα" τους.
Προϋπολογισμός, πηγή χρηματοδότησης και φυσικά φορέας υλοποίησης.
Τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να βάλουν τις βάσεις για την επιλογή των κατάλληλων δράσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν από όλους τους εμπλεκόμενους, έτσι ώστε να έχουν θετική επίδραση στην ποιότητα του Θερμαϊκού κόλπου και φυσικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Με στόχευση κυρίως στις παραγωγικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.
Ο ίδιος ανακοίνωσε διοικητικά μέτρα για συχνότερους ελέγχους τήρησης των περιβαλλοντικών όρων στις επιχειρήσεις που είναι σε ιδιαιτέρως βεβαρημένες περιοχές, όπως επίσης και περιβαλλοντικές συμφωνίες με βιομηχανίες, έπειτα από διαπραγμάτευση, έργα αποκατάστασης υφιστάμενων υποδομών, μέτρα για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αγροτών ειδικότερα, αλλά και ενθάρρυνση έρευνας, ανάπτυξης και επίδειξης βέλτιστων πρακτικών.
«Όλα αυτά αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στην κατάσταση των ποτάμιων υδατικών συστημάτων της πεδιάδας Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής με εκβολή στο Θερμαϊκό», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου