Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Ανοιχτή αγορά έως 52 Κυριακές


Τα πάνω –κάτω στη λειτουργία της αγοράς και στο καθεστώς των εκπτώσεων φέρνει το νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης. Εκ βάθρων αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ η κυβέρνηση πετά το «μπαλάκι» για την απελευθέρωση –κατά περίπτωση- στην περιφέρεια και τη δημοτική αρχή. Αν, όμως, οι τοπικές αρχές δεν πάρουν τη σχετική απόφαση, τότε όποιος θέλει (και έχει τη δυνατότητα βάση του νόμου) θα μπορεί να ανοίγει το κατάστημά του έως 52 Κυριακές το χρόνο.

Όπως εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε «αποτελεί προϊόν συμφωνίας των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ». Ειδικότερα, το νέο πλαίσιο επιτρέπει «προαιρετικά ασφαλώς», τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές ως εξής:
Πρώτον: όλα τα καταστήματα, μικρά και μεγάλα, θα μπορούν να λειτουργούν για επτά Κυριακές το χρόνο, δηλαδή την πρώτη Κυριακή κάθε μίας από τις 4 εκπτωτικές περιόδους, τις δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και την Κυριακή των Βαΐων.
Δεύτερον: τα μικρά καταστήματα, όσα δηλαδή είναι κάτω των 250 τ.μ. και δεν ανήκουν σε αλυσίδες, σε shops-in-a-shop, σε εκπτωτικά πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά, θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν, να είναι ανοικτά, δυνητικά εκ του νόμου, έως και για όλες τις Κυριακές του χρόνου, δηλαδή για 52 Κυριακές. Με την εξής προσθήκη σε σχέση με το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης: ο ακριβής αριθμός των Κυριακών που θα επιτρέπεται να είναι ανοικτά τα καταστήματα, θα ορισθεί από τον κατά τόπους αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη (ή δήμαρχο, στις περιπτώσεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά). Αυτός, όμως θα πρέπει να αποφασίσει, εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου. Διαφορετικά, εάν τέτοια απόφαση δεν εκδοθεί, θα ισχύει ο κανόνας των 52 Κυριακών, για τα καταστήματα που επιθυμούν να λειτουργήσουν. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «εξυπακούεται πως δεν θα αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των απασχολουμένων στο εμπόριο και λαμβάνονται υπόψη, οι θρησκευτικές ανάγκες που λόγω Κυριακής υπάρχουν». Ο υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι η απελευθέρωση «θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 30.000 θέσεις εργασίας, στον τομέα του εμπορίου, χωρίς να συνυπολογίσουμε τις έμμεσες θέσεις».
Οι εκπτώσεις
Με το νομοσχέδιο αλλάζει άρδην και το καθεστώς των εκπτώσεων. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «ο καταναλωτής θα έχει πλέον τη δυνατότητα ανά τρεις μήνες να ψωνίζει φθηνότερα. Διότι θα υπάρχουν πλέον τέσσερις και όχι δύο, περίοδοι εκπτώσεων». Συγκεκριμένα, οι τακτικές περίοδοι εκπτώσεων θα είναι:
-από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και
-από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι θα είναι:
-το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου και
-το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων θα αναγράφεται υποχρεωτικά στις πινακίδες και η παλιά και η νέα τιμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου