Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Το 41o Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης Πιερίδων Μουσών στην Πιερία

ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΛΙΝΔΡΟ, ΑΙΓΙΝΙΟ, Κ. ΑΓΙΑΝΝΗ, ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΕΡΙΝΗ



Οι μέρες έφθασαν και ο πυρετός της προετοιμασίας ανεβαίνει, καθώς την Πέμπτη ξεκινά το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης Πιερίδων Μουσών, που θα διαρκέσει 5 μέρες και θα έχει συμμετοχές από 5 χώρες. Έτσι, η Πιερία θα υποδεχθεί χορευτικά συγκροτήματα από Σερβία, Κροατία, Ρωσία και Πολωνία από τα πλέον αξιόλογα στον τόπο τους και γνωστά και εκτός συνόρων, σε μια γιορτή όπου όλοι είναι καλεσμένοι.

Το 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης "Πιερίδων Μουσών" θα διεξαχθεί από 4 έως 8 Ιουλίου. Γίνεται κάθε χρόνο στην Πιερία με τη φροντίδα της Εστίας Πιερίδων Μουσών, στο πλαίσιο και των όρων που θέτει το Διεθνές Συμβούλιο Φολκλορικών Φεστιβάλ και Λαϊκής Τέχνης CIOFF.  Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο, ενώ φέτος την αναζωογόνηση του θεσμού αποδεικνύουν παρουσίες όπως αυτή του πρέσβη της Κροατίας στην Ελλάδα, όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος της Ε.Π.Μ. κ. Κωνσταντινίδης.
Στην συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ είναι ο ΟΠΠΑΠ του δήμου Κατερίνης και η εναρκτήρια εκδήλωση γίνεται το βράδυ της Πέμπτης στις 9:15 στο θεατράκι του πάρκου. Ίδια είναι η ώρα έναρξης των εκδηλώσεων και των άλλων ημερών. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους, για να χαρούν «βραδιές ρυθμού, κίνησης και χρωμάτων με παραδοσιακούς καλλιτέχνες κάθε ηλικίας, από διαφορετικές γωνιές της γης».
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
«Το Φεστιβάλ εκτελείται σύμφωνα με τους όρους του Διεθνούς Συμβουλίου Οργανωτών Φεστιβάλ, ενός παγκόσμιου οργανισμού του οποίου η Εστία Πιερίδων Μουσών είναι μέλος από το 1988, μαζί με άλλα 4-5 φεστιβάλ στην Ελλάδα από Καβάλα μέχρι Γιάννενα. Φέτος, με τη βοήθεια και της Πιερικής Αναπτυξιακής ενταχθήκαμε σε ένα πρόγραμμα και κατορθώνουμε να ξαναζωντανέψουμε το φεστιβάλ.
Είχε ξεκινήσει παράλληλα με το Φεστιβάλ Ολύμπου. Βέβαια, τα πρώτα χρόνια οι συμμετοχές των χορευτικών συγκροτημάτων δεν ήταν συχνές. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν το χορευτικό μας άρχισε να ταξιδεύει ανά την Ευρώπη, ¨βλέποντας και κάνοντας¨, κατορθώσαμε να στήσουμε το δικό μας φεστιβάλ. Έτσι έρχονταν κάθε χρόνο ξένα χορευτικά, στην αρχή 2-3 γκρουπ για να φθάσουμε μέχρι και τα 9 κάποια χρονιά.
Τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν πάλι οι συμμετοχές άλλων χωρών, ωστόσο έστω και έτσι καταφέραμε να το πραγματοποιήσουμε φέτος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα Leader, θα γίνουν εκδηλώσεις σε Κολινδρό, Αιγίνιο, Περίσταση, Κάτω Αγιάννη και Κατερίνη».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Οι εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ, ξεκινούν την Πέμπτη, 4 Ιουλίου, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Ανοιχτό Αμφιθέατρου του Πάρκου και παρέλαση των συγκροτημάτων στο κέντρο της Κατερίνης. Την Παρασκευή 5 Ιουλίου οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στον Κολινδρό, το Σάββατο 6 Ιουλίου, στον Κάτω Αγιάννη και την Κυριακή 7 Ιουλίου στο Αιγίνιο και την Περίσταση.
Στο φετινό Φεστιβάλ συμμετέχουν το συγκρότημα Ivan Goran Kovacic’, που ιδρύθηκε  το 1948 υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, το παραδοσιακό μουσικό και χορευτικό « KRAKOWIACY» , μέλος του Πολωνικού  παραρτήματος CIOFF που τελεί υπό την  αιγίδα του Δημαρχείου της  Βασιλικής Πρωτεύουσας της Κρακοβίας. το Φολκλορικό Ρωσικό συγκρότημα « Iskorka » ιδρύθηκε το 1975. Έχει μια  πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή κουστουμιών , κατασκευασμένα από τα καλύτερα Θέατρα της Ρωσίας.
Επίσης συμμετέχουν το Ακαδημαϊκό Εθνικό Μπαλέτο «Mika Mitrovic – Jarac» που ιδρύθηκε το 1947 ως Φοιτητικός Σύλλογος Τεχνών  στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, η Σχολή Χορού του Κέντρου Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης, ο  Πολιτιστικός Σύλλογος «Νικόλαος  Λούσης»  Κολινδρού, ο Σύλλογος Ανατολικοθρακών  Περίστασης και το Μουσικοχορευτικό τμήμα της Εστίας Πιερίδων Μουσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου