Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Olympolis Project - Ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ τεχνών, μουσικής, ιδεών και γαστρονομίας


Ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ τεχνών, μουσικής, ιδεών και γαστρονομίας, με τίτλο «Olympolis Art Music Project» (www.olympolis.gr),  θα πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες στους πρόποδες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στο χώρο του Διεθνούς Ιδρύματος του Μνημείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου «Αλεξάνδρειο».
Εκατό χρόνια μετά την πρώτη κατάκτηση της κορυφής του Ολύμπου μια ομάδα ενεργών πολιτών και καλλιτεχνών της Πιερίας στοχεύουν στην ανάδειξη του «θεϊκού» βουνού σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, μέσω της καλλιτεχνική δημιουργίας, της συνεύρεσης ανθρώπων, καθώς και της ανταλλαγής απόψεων και ιδεών.
Στο διάστημα 2 με 5 Αύγουστου 2013, λοιπόν, εγκαινιάζονται και διαρκούν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, εικαστικές εκθέσεις Σύγχρονης και Κλασικής Τέχνης, μουσικές συναυλίες με μουσικούς όπως η Ευανθία Ρεμπούτσικα, οι Cayetano Live Band, οι Stringless, ο Τηλέμαχος Μούσας κ.α., γαστρονομικές διαδρομές με τοπικά προϊόντα, πανεπιστημιακές έρευνες, ιστορικά ντοκουμέντα και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, που αφορούν το περιβάλλον  και την  παγκόσμια κουλτούρα.
Το κορυφαίο γεγονός όμως που θα μεταδοθεί  σε παγκόσμια πρεμιέρα, το Σάββατο 3 Αυγούστου, είναι το μουσικό θέμα «ΟLYMPUS RAPSODY», που έχει συνθέσει και ενορχηστρώσει ο Eddy Koopman, περκασιονίστας της ολλανδικής Μetropole Οrkest. Ολλανδοί σολίστες σε συνεργασία με 90 τοπικούς μουσικούς και χορωδούς θα παρουσιάσουν το έργο αυτό στη σκιά του Ολύμπου. Όλο το event θα μεταδίδεται μέσω live streaming στο διαδίκτυο.  

undefined
Οι ακτές του Ολύμπου και της Πιερίας είναι μια πανέμορφη περιοχή της Ελλάδας, με πολλά περιθώρια βελτίωσης και προβολής σε παγκόσμιο επίπεδο. Βρίσκεται απέναντι από την Χαλκιδική, μια ώρα από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και 5 ώρες από την Αθήνα. Την διασχίζει τον κεντρικό οδικό και σιδηροδρομικό  δίκτυο της χώρας. Διαθέτει μεγάλη τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία πέντε αστέρων, κάμπινγκ και παραδοσιακούς ξενώνες, και προσφέρεται για μοναδικές διακοπές όλο τον χρόνο. Η ακτογραμμή της αγγίζει τα 80 χιλιόμετρα, φιλοξένει δυο προστατευόμενες περιοχές NATURA, πολλούς αρχαιολογικούς χώρους με σημαντικότερο αυτών το Δίον, την ιερή πόλη των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλέξανδρου, τα Πιερία όρη, όπου κατά την αρχαιότητα κατοικούσαν ο Ορφέας και οι 9 Μούσες oι προστάτιδες των Τεχνών, χιονοδρομικό κέντρο, πολλές διαδρομές για ορεινή ποδηλασία, περιβαλλοντική πεζοπορία, αναρρίχηση και ορειβασία, παρατηρητήρια πουλιών, έντονη νυχτερινή διασκέδαση και φυσικά το προστατευόμενο εθνικό πάρκο Ολύμπου, την αιωνία κατοικία των 12 θεών της αρχαίας Ελλάδας.
Το Olympolis Art Project αγκαλιάζουν η Περιφερειακή Ενότητα Νομού Πιερίας, η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, η Θεσσαλονίκη 2014 - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας και η Unesco.    
Καλεσμένοι είναι όλοι. Είτε σαν θεατές, είτε σαν συμμετέχοντες σε αυτή την παγκόσμια γιορτή  δημιουργίας  και αισιοδοξίας, εκεί  που μπήκαν οι βάσεις του δυτικού πολιτισμού, για να τιμήσουμε το παγκόσμιο σύμβολο  της αιωνίας λάμψης, το βουνό των βουνών, τον Όλυμπο.
Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (απογευματινές ώρες)
7.00: Επίσημα εγκαίνια εικαστικών εκθέσεων - διάρκεια έως 30 Οκτωβρίου
7.10: Φωτογραφίες από την πρώτη ανάβαση του Fred Βoissonas και παράλληλη
 παρουσίαση των ίδιων, φωτογραφημένων 100 χρόνια μετά από το φωτογραφικό τμήμα της Εστίας Πιερίδων Μουσών.
7.40: Παρουσίαση της εικοσιπενταετούς μελέτης της χλωρίδας του Ολύμπου από  τον κορυφαίο Σουηδό βοτανολόγο ARNE STRID και αναγνώριση και καταγραφή νέων ειδών.                              
8.30: Εργαστήρι οινογνωσίας, διοργάνωση Κτήμα Κούρτη (ΟΙΝΟΒΙΟΝ)
ΘΕΜΑΤΑ
Οίνος και συμπόσια στην αρχαία Ελλάδα (Γ. Παπαναστασίου, επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ).
Οινικά σκεύη της αρχαιότητας (Θ. Ράπτης, Αρχαιολόγος).
Αμπελοκαλλιέργεια, οινοποίηση, οινογευσία (Α. Κούρτης, αμπελουργός, οινοποιός).
ΕΚΘΕΣΗ
Οινικά σκεύη της αρχαιότητας μέχρι σήμερα.
ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (απογευματινές ώρες)
6.30: Παρουσίαση της έκθεσης φωτογραφίας «40 βουνά της γης στη σκιά του Ολύμπου» από τον φωτογράφο περιηγητή Νίκο Μπαμπανίκα.
7.40: Ω RING-VIDEO ART
         SPIRIT OF OLYMP
Milos Jez and Dejan Dimitrijevic
Type of work 3D ANIMATION AND COMPOSING
8.05: Eννοιολογικό έργο τέχνης/ CONSEPTUAL ART WORK
 « THE OTHER SIDE OF THE COIN » Δημήτρης Μπάκας/Ελένη Μπουφέτη.
9.05: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ολύμπου - Ελένη Μπουφέτη.
9.30: “OLYMPUS RAPSODY”  Σύνθεση /percussion Eddy Koopman
Ενορχήστρωση /piano Edwin Pieter Schimsheimer
ΣυμμετέχουνΠολυτονική ορχήστρα Δήμου Κατερίνης - Διεύθυνση Παναγιώτης ΛυμπανοβνόςΧορωδία εστίας Πιερίδων Μουσών, Δημοτική χορωδία Λιτοχώρου - Διεύθυνση Εύθύμης Μαυρίδης, Παιδική χορωδία Δήμου Αιγινίου - διεύθυνση Αλέκος Καριοφυλλίδης.
Σολίστ:  PHAEDRA KWANTbassArno Nieuwenhouize -  drums.
10.45: CAYETANO LIVE BAND
12.15: Τηλέμαχος Μούσας και Λευτέρης Ζημιανίτης install composing
12.50: Amfidromia dj set ALKIS/LINA(Power mix/SRYROS TSOT
Electroinic sounds
ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ (απογευματινές ώρες)
6.00: Έκθεση χειροποίητης κούκλας και τοπικών παραδοσιακών ενδυμασιών «Με το αντί το βελόνι, το όνειρο και το μεράκι» ( Νίτσα & Λίζα Ξανθοπούλου).
6.30: Παρουσίαση βιβλίου « 100 χρόνια Όλυμπος» του Λιτοχωρίτη Σωτήρη Μασταγγά.
7.05: Leontine Regina Smit - Έκθεση ζωγραφικής «The mountain, the people and the stories».
7.35: Παρουσίαση έκθεσης χαρακτικής - Έλλη Κατσάρα.
8.55: Ευανθία Ρεμπούτσικα «Το αστέρι και η ευχή».
10.50: ΣΤΡΙΝΓΚΛΕΣ/STRINGLES

12.25: set by local djs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου