Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Βασιλόπιτα με γιαούρτι, δεντρολίβανο και μέλι

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Υλικά (για 8 - 10 μερίδες)
  • 250 γρ. μέλι, κατά προτίμηση ελάτης
  • 225 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη ή μαργαρίνη με ελαιόλαδο + επιπλέον για το ταψί
  • 100 γρ. ζάχαρη σκούρα καστανή (αυτή που είναι κάπως υγρή και μοιάζει με μελάσα)
  • 375 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το ταψί
  • 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 γρ. αλάτι
  • 5 γρ. δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 3 αυγά XL, χτυπημένα καλά με τον αυγοδάρτη σε ένα μπολάκι
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Διαδικασία


Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 22 εκ. και ύψους τουλάχιστον 5 εκ. Ντύνουμε εσωτερικά τα τοιχώματα του ταψιού με μια λωρίδα λαδόκολλας πάχους 7 εκ. (θα εξέχει δηλαδή από τα τοιχώματα περίπου 2 εκ.)

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το μέλι και το βούτυρο, ίσα να λιώσει το βούτυρο (προσοχή, δεν το βράζουμε). Το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το δεντρολίβανο και τα χτυπάμε με το φτερό στην πιο χαμηλή ταχύτητα.

Παράλληλα, χτυπάμε σε ένα μπολ, με τον αυγοδάρτη, τα αυγά με το μείγμα του μελιού. Ρίχνουμε εναλλάξ το γιαούρτι με το μείγμα του μελιού σε 3 δόσεις. Σταματάμε το χτύπημα όταν δημιουργηθεί μια υδαρής ζύμη.

Ψήνουμε για 50 - 60 λεπτά. Βυθίζουμε στο κέντρο του ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, η βασιλόπιτα έχει ψηθεί μέχρι μέσα, αν έχει άψητη ζύμη στη λάμα του, ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε. Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει μέσα στο ταψί για περίπου 1 ώρα.

Πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και κλωναράκια δεντρολίβανο. Αν θέλουμε, γράφουμε τη χρονιά με στένσιλ και κανέλα.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου