Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Κοτόσουπα με άγριο ρύζι και διάφορα λαχανικά

Φωτογραφία: ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ
Υλικά (για 6 άτομα)
  • 1 κοτόπουλο μεγάλο, προτιμότερο βιολογικό (ή κόκορα ή κότα), χωρίς πέτσες
  • 1 κρεμμύδι
  • 8 - 10 γαρίφαλα
  • 4 μεγάλα πράσα (μόνο το τρυφερό τους)
  • 200 γρ. μανιτάρια άσπρα
  • 1 μέτρια πατάτα, βιολογική
  • 2 καρότα, βιολογικής καλλιέργειας
  • 1 μικρή σελινόριζα
  • 6 λιαστές ντομάτες
  • 150 γρ. άγριο ρύζι*
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού τραχανάς σιταρένιος (όχι ξινός)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 4 - 5 κουτ. σούπας λάδι
Διαδικασία


Βάζουμε το κοτόπουλο να βράσει σε μια κατσαρόλα με νερό να το καλύπτει άνετα. Ξαφρίζουμε σχολαστικά και ρίχνουμε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα καρφωμένα. Μαζί βάζουμε και λίγο αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο (45΄ - 1 ώρα περίπου).

Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά ως εξής: τις λιαστές ντομάτες σε μικρούτσικα κομμάτια, τα καρότα σε φετάκια, τα πράσα τα χαράζουμε σταυρωτά και τα ψιλοκόβουμε, την πατάτα και τη σελινόριζα σε ζάρια, τα μανιτάρια φετάκια.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Οταν κρυώσει σχετικά, βγάζουμε το πουλί σε μια πιατέλα και το κρατάμε για τη γέμιση της κολοκύθας. Βάζουμε το ζουμί να βράσει και ρίχνουμε το λάδι μαζί με όλα τα λαχανικά.

Αφήνουμε να βράσουν μόνα τους 5 λεπτά και ρίχνουμε το άγριο ρύζι. Μετά από 10 λεπτά, προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε. Μετά από 10 – 15 λεπτά η σούπα είναι έτοιμη. Την αφήνουμε μισή ώρα πριν σερβίρουμε. Την πυκνότητα της σούπας τη ρυθμίζουμε ανάλογα με το γούστο μας, αλλά το άριστο είναι να είναι πηχτούτσικη.

*Μυστικό
Το άγριο ρύζι είναι ένας μακρύκοκκος καρπός σε σκούρο καφέ χρώμα. Το λέμε ρύζι, αλλά δεν είναι. Είναι ο καρπός παραποτάμιου θάμνου της Β. Αμερικής. Τώρα πια καλλιεργείται. Το βρίσκουμε εύκολα κοντά στα διάφορα είδη ρυζιού, στα μαγαζιά.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου