Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...


Η πολύμηνη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό, πέραν της ουσίας, έχει και μια διαδικασία, μια μεθοδολογία, που χαράχτηκε για να εξυπηρετήσει τον σκοπό της λύσης.

Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νίκολα Ντίμιτροφ επέλεξαν να συζητήσουν συνολικά, ως πακέτο, όλα τα προβλήματα που κωδικοποιήθηκαν σε 15 κεφάλαια και προσέγγισαν τον διάλογο με τη μέθοδο του προέδρου Μάο Τσε Τουνγκ.

Με τακτική Μάο

Ξεκίνησαν από την περιφέρεια, για να καταλήξουν στον κέντρο. Επέλεξαν να αρχίσουν από τα πιο εύκολα, αν και τίποτα σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολο, από τον εξωτερικό φλοιό του κρεμμυδιού και σιγά σιγά να προχωρήσουν προς την καρδιά του προβλήματος.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι δύο υπουργοί, με τη βοήθεια και ομάδων εργασίας διπλωματών και εμπειρογνωμόνων, κατέληξαν να κλείσουν τα περισσότερα ανοιχτά ζητήματα και να προχωρήσουν αρκετά άλλα, χωρίς όμως να γίνει σημαντική πρόοδος στον σκληρό πυρήνα του προβλήματος (όνομα, εύρος χρήσης, συνταγματική αλλαγή, ταυτότητα), ώστε να μπορούμε να λέμε πως βρισκόμαστε κοντά στη λύση.

Είναι χαρακτηριστική και η σχετική δήλωση του Νίκου Κοτζιά στην Αχρίδα, ότι «όσο πιο κοντά ερχόμαστε και λύνουμε όλα τα ζητήματά μας, απομένουν όλο και λιγότερα θέματα για συζήτηση, αλλά είναι και τα πιο δύσκολα».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μέχρι στιγμής έχουν κλείσει το προοίμιο της συμφωνίας, τα κεφάλαια για την προστασία των συνόρων, για την αποφυγή προπαγάνδας αλυτρωτισμού (προβλέπεται να δημιουργηθούν κοινές επιτροπές για τα σχολικά βιβλία ώστε να αναθεωρηθούν οι επίμαχες αναφορές), ενώ έχουν κλείσει ή σχεδόν κλείσει και εννέα κεφάλαια τα οποία αφορούν σε κοινές μελλοντικές δράσεις, που θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση συμφωνίας.

Πρόκειται για συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα, από διακυβερνητική, έως συνεργασίες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ και πολλές άλλες δικτυώσεις και κοινές δράσεις που θα βοηθήσουν πολλαπλά την ανάπτυξη των σχέσεών μας και την αλληλοκατανόηση, όχι μόνο σε επίπεδο κυβερνήσεων, αλλά και μεταξύ των δύο λαών, στην ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων κ.λπ.

Το 15ο κεφάλαιο

Σημαντική πρόοδος έχει γίνει και στο τελευταίο, 15ο κεφάλαιο που αφορά τεχνικά θέματα.

Ομως, κάπου εκεί φτάνει, κάτω από τους επικαλυπτόμενους φλοιούς που απομακρύνονται, και αρχίζει να προβάλει η καρδιά του ζητήματος. Στην Αχρίδα, φάνηκε πως προς το παρόν τα Σκόπια δεν είναι ακόμη έτοιμα να προχωρήσουν από την πλευρά τους στον μεγάλο συμβιβασμό και να αποδεχθούν τη βασική θέση της Αθήνας περί μιας σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με εγγύηση την αλλαγή του συντάγματος.

Η θέση της Ελλάδας για αυτό το μείζον θέμα ήταν καθαρή από την αρχή, όπως επίσης καθαρό ήταν και το «αντίδωρο», καθώς μια συμφωνία για το ονοματολογικό θα σημάνει την άρση του ελληνικού βέτο στην είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με τελικό στόχο να ενταχθεί η χώρα στην Ε.Ε.

Η ευρωατλαντική ολοκλήρωση της ΠΓΔΜ είναι μια αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη σταθερότητα της περιοχής αλλά και για τη συνοχή -αν όχι την ύπαρξη- της ίδιας της χώρας, καθώς αυτός ο δρόμος προς το μέλλον είναι που κρατάει μαζί τη σλαβομακεδονική πλειοψηφία με την αλβανική συνιστώσα.

Ο χρόνος όμως πιέζει, καθώς όλα δείχνουν ότι το εισιτήριο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. μάλλον χάθηκε για αυτό το εξάμηνο (η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί τον Ιούνιο), όπως επίσης και η ένταξη στο ΝΑΤΟ (η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί τον Ιούλιο).

Ακόμη κι αν αποφάσιζαν σήμερα στα Σκόπια να αλλάξουν το Σύνταγμα, ακόμη κι αν συναινούσε η εθνικιστική αντιπολίτευση ή ικανός αριθμός βουλευτών της, οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και δεν φαίνεται να υπάρχει χρόνος για το διπλό ραντεβού του καλοκαιριού.

Η λύση, αν βρεθεί, θα μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο (που αναλαμβάνει η Αυστρία την προεδρία) και αυτό δίνει στις δύο κυβερνήσεις χρόνο για να ξεπεράσουν ένα ακόμη δύσκολο πρόβλημα, το εσωτερικό τους πολιτικό μέτωπο, αλλά και να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη.

Τελευταίο χρονικό όριο

Αυτό είναι μάλλον και το τελευταίο χρονικό όριο που υπάρχει, καθώς μετά η Ελλάδα θα μπει σε εκλογικό κύκλο και δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι μπορεί να μπει στο τραπέζι η όποια συμφωνία. Είναι ενθαρρυντικό ότι όλο αυτό το διάστημα έχει αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Νίκολα Ντίμιτροφ, που βασίζεται στην ειλικρίνεια, τον αλληλοσεβασμό, την αλληλοκατανόηση και έχουν αναπτυχθεί σχέσεις εμπιστοσύνης.

Επίσης σήμερα στην εξουσία των δύο χωρών βρίσκονται δύο πρωθυπουργοί που πραγματικά θέλουν να επιτευχθεί λύση, μια λύση που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών. Στο προσεχές μέλλον δεν διαφαίνεται ότι θα υπάρξει πιο ευνοϊκή συγκυρία.

Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων είναι κοντά, οι συμβιβασμοί αφορούν και τις δύο πλευρές για να λυθεί ο Γόρδιος Δεσμός, κανείς δεν πρέπει να φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης ηττημένος, μόνο και οι δύο νικητές.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου