Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

47ο Φεστιβάλ Ολύμπου : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ


  
Η τρίτη επίσημη παρουσίαση του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ Ολύμπου παρουσιάστηκε  και στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από την Αθήνα και την Κατερίνη. Ήταν μια ακόμη πτυχή της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει πλέον τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο) που στόχο έχει να βγει και επικοινωνιακά εκτός των συνόρων της Πιερίας ακολουθώντας έτσι και την ίδια την ορμή του καλλιτεχνικού προγράμματος της διοργάνωσης.
Όπως το πρόγραμμα ξεφεύγει από την Κατερίνη, το Αρχαίο Θέατρο του Δίου, το Ρωμαϊκό Ωδείο Δίου, το κέντρο Μεσογειακών ψηφιδωτών Δίου, και πηγαίνει στα αρχαία Λείβηθρα, στο Βυζαντινό Ναό Παναγίας Κονταριώτισσας, στην αρχαία Πύδνα, στα χωριό Άνω Μηλιά και στα Δημοτικά θέατρα Κατερίνης και Λιτοχώρου αλλά και στο κάστρο Πλαταμώνα και στον παραδοσιακό οικισμό Παλιός Παντελεήμονας έτσι και η επικοινωνία του ΟΡ.ΦΕ.Ο με τον κόσμο, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους Φορείς γενικώς.
Χτες στην παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος συμμετείχαν η Ελένη Κωνσταντίνου ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ως συνδιοργανώτρια αρχή και  η οποία τόνισε τη σημασία του θεσμού του Φεστιβάλ του Ολύμπου. Παρούσα επίσης η Μαργαρίτα Ιγνατίδου, η επίτιμη πρόξενος στο Προξενείο της Τσεχικής Δημοκρατίας, ως η εκπρόσωπος της φετινής τιμώμενης χώρας του Φεστιβάλ, θεσμός που ξεκίνησε το 2010 με τη Γαλλία. Η κα Ιγνατίδου μίλησε για το πάθος που χαρακτηρίζει τους διοργανωτές και εκ των πραγμάτων τους επηρεάζει όλους. Πως ένταξε η Τσεχία τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ ως τμήμα των εορτασμών των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τσεχίας κι έπειτα από πρόσκληση του ΟΡ.ΦΕ.Ο στην οποία ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά ο πρέσβης κος Μπόντι. Η κα Ιγνατίδου έκανε και μια παρουσίαση της τσεχικής παρουσίας στο φεστιβάλ δηλαδή τη μουσική, τον κινηματογράφο, την ιστορική ξιφασκία, το κουκλοθέατρο, εικαστικές τέχνες, έκθεση αφιερωμένη στα έργα του Φραντς Κάφκα και παρουσίαση των μνημείων που συγκαταλέγονται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Γιάννη Αναστασάκη του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ ο οποίος ανέφερε τη στήριξη που προσφέρει ο ΟΡ.ΦΕ.Ο στο ΚΘΒΕ και στο παρελθόν και φέτος και χαιρέτισε και τη συμμετοχή της Τσεχίας στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Ο κος Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο ο οποίος μίλησε για τη μικρή απόσταση που χωρίζει τη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη. Πως το φεστιβάλ κλείνει 47 χρόνια ζωής, «ένας θεσμός που υφίσταται και κάθε χρόνο κάνει σπουδαιότερα πράγματα και προσθέτει καινούρια ρεύματα άρα ενδιαφέρει όχι μόνον τους Πιερείς αλλά και τους πολλούς  επισκέπτες που έχουμε κάθε καλοκαίρι και τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών». Τόνισε την ανάγκη να προσεγγίζει ο ΟΡ.ΦΕ.Ο τα κέντρα όπως την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να γνωρίζουν τι συμβαίνει εκτός των τειχών τους αλλά και επειδή θέλουν οι εκδηλώσεις που συμβαίνουν στην Περία – ή και αλλού- γίνονται σε χώρους ιστορικής σημασίας. Άρα όταν και οι επιλογές των παραγωγών είναι προσεγμένες «φανταστείτε και το αποτέλεσμα και το πώς νοιώθει ο θεατής ή και ο ηθοποιός ή ο ερμηνευτής που εκφράζεται μέσα σε αυτόν τον χώρο». Κι έδωσε το παράδειγμα των Βακχών του Ευριπίδη έργο το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε και μάλιστα προλογίστηκε από τον ίδιο τον Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου και στο πλαίσιο ενός θεσμού «Τα Ολύμπια εν Δίω». Ανέφερε δε πως το τωρινό φεστιβάλ αποτελεί μετεξέλιξη ουσιαστικά του θεσμού εκείνου. Κατόπιν ανέφερε ότι το Φεστιβάλ αποτελεί συνέχεια του τότε και αποτελεί απτή απάντηση και σε θέματα που αγγίζουν ακόμη και σήμερα τη ζωή μας. Ο κος Παπαχρήστος ανέφερε και τη σημασία που παίζουν στην επιτυχία του Φεστιβάλ του Ολύμπου οι εθελοντές που φέτος έφτασαν τα 125 άτομα!
Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση του προγράμματος που ξεκινά επίσημα στις 30 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 2 Σεπτεμβρίου. Σαράντα επτά εκδηλώσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων και απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια. 
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την "Ύδραυλις του Δίου", μια εκδήλωση στην οποία εισηγητής θα είναι ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης και καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Δημήτρης Παντερμαλής, ο ερευνητής που έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία του Αρχαίου Δίου και τις ανασκαφές. Η εισήγηση θα συνοδεύεται από μουσική του πιστού αντιγράφου της ύδραυλις που κατασκεύασε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Παρασκευή 10 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου - Αγιονέρι). 
Τη λεπτομερή παρουσίαση του προγράμματος έκανε στη συνέχεια ο Γιώργος Χανδόλιας, ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. ο οποίος ανέφερε και τον καινούριο εσωτερικό θεσμό, τις παράλληλες εκδηλώσεις. Ότι ακτινωτά ξεκινά από το Δίον και φτάνει όσο μπορεί προς άλλες κατευθύνσεις του νομού και χαρακτήρισε «σφικτό και πυκνό» το φετινό πρόγραμμα. 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου