Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Αναμέτρηση κορυφής με φόντο τα Σκόπια


vouli1--2

Στην τελική ευθεία για ακόμα μία σύγκρουση, αυτή τη φορά για ένα από τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, τη συμφωνία Αθηνών - Σκοπίων, εισήλθε το πολιτικό σύστημα εντός Κοινοβουλίου: Από χθες το απόγευμα στην εθνική αντιπροσωπεία συζητείται πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η Ν.Δ., σε μια κορυφαία πράξη αμφισβήτησης της πολιτικής νομιμοποίησης του πρωθυπουργού να υπογράψει την εν λόγω συμφωνία, δεδομένης της διαφωνίας του συγκυβερνήτη Π. Καμμένου.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο με τις ομιλίες των αρχηγών, την τελική αναμέτρηση Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, και την ψηφοφορία επί της προτάσεως, την οποία αναμένεται να υποστηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Αναμετριόμαστε όλοι με την Ιστορία» τόνισε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση στην πρωτοβουλία του αυτή, σημειώνοντας ότι οφείλει να αποτρέψει «τον πρωτοφανή θεσμικό εκτροχιασμό στον οποίο οδηγεί η συγκυβέρνηση τη χώρα». Σε υψηλούς τόνους, αλλά εκ νέου με διάθεση προσωπικής επίθεσης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η σύγκρουση θα προσλάβει διαστάσεις: «Δύο μέρες εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με ονόματα και με διευθύνσεις. Ολα θα τα πούμε και για όλους θα πούμε. Δεν θα γλιτώσετε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αλ.Τσίπρας.
Η εξελισσόμενη τα τελευταία 24ωρα σύγκρουση για το συγκεκριμένο ζήτημα, πάντως, πέραν της μονομαχίας μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, έχει πτυχές που σχετίζονται με αναταράξεις και σε άλλους χώρους, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση εκείνη του Κινήματος Αλλαγής: ήδη έχει αναδειχθεί το στοιχείο της σύγκρουσης μεταξύ των δύο κυριοτέρων εταίρων του, της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, καθώς Φώφη Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης έχουν αντίθετες απόψεις αναφορικά με το εάν πρέπει να υποστηριχθεί η συμφωνία που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός, και η οποία σχεδιάζεται να υπογραφεί σε ειδική εκδήλωση την Κυριακή στις Πρέσπες.
Ο προγραμματισμός αυτής της εκδήλωσης, πάντως, προκάλεσε νέες εντάσεις χθες με την έναρξη της συζήτησης, καθώς ο σχεδιασμός της πλειοψηφίας, να ολοκληρωθεί η διαδικασία αύριο το μεσημέρι, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση της αντιπολίτευσης, που ζητούσε να τηρηθεί η παράδοση, να δοθεί άνεση χρόνου στις ομιλίες των βουλευτών και να διεξαχθεί η ψηφοφορία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου