Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Εσπερίδα ενημέρωσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του σχεδίου ERASMUS+ του ΕΝΕΕΓΥΛ Κατερίνης



Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο–Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ) Κατερίνης, πραγματοποίησε Εσπερίδα ενημέρωσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του σχεδίου «Οι οπλές που θεραπεύουν: Ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικής και θεραπευτικής παρέμβασης με άλογα, σ' ένα ξεχωριστό σχολείο». Το σχέδιο υλοποιήθηκε στo πλαίσιο του Erasmus+ Βασική Δράση 1 Κινητικότητα Προσωπικού Σχολικής Εκπαίδευσης, τα σχολικά έτη 2017-19 και  παρουσιάστηκε στο Αμφιθεατράκι του 5ου ΓΕΛ, στις 30 Οκτωβρίου 2019. 

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ήταν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης του 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ  Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Νίκος Μπίνιας, ο οποίος έκανε την εναρκτήρια εισήγηση.
Την Εσπερίδα παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, γονείς, ιππικοί όμιλοι και τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και βουλευτών του νομού.   Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν από τις εκπαιδευτικούς του ΕΝΕΕΓΥΛ, Μαριάννα Καβουνίδου και Ευαγγελία Κεσσούδη, η εκπαίδευση στην Ισπανία, η υλοποίηση του σχεδίου στο σχολείο και τα αποτελέσματα της εφαρμογής του με τους μαθητές. Η εκπαίδευση έγινε στον Ισπανικό Σύνδεσμο Δραστηριοτήτων Υποβοηθούμενων από τα Άλογα (AEDEQ), ενώ η εφαρμογή του σχεδίου, πραγματοποιήθηκε και συνεχίζεται, στο χώρο του Ιππικού Ομίλου Δίον, που παραχώρησε δωρεάν ο Πρόεδρός του, κ. Μάρκος Μπουσνάκης, μαζί με δύο άλογα.
Στόχος της Εσπερίδας ήταν η ενημέρωση του κοινού πάνω στις δυνατότητες που προσφέρουν οι παρεμβάσεις/θεραπεία, μέσω δραστηριοτήτων με την υποβοήθηση των αλόγων, σε μια μεγάλη ομάδα ατόμων, που αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις. Επίσης, η διάδοση τους φιλοσοφίας του Ισπανικού Οργανισμού υποδοχής και εκπαίδευσης AEDEQ και του Προέδρου του Δρ. Lorenzo Lucarelli. Ο Δρ. Lucarelli, ο οποίος συμμετείχε στην Εσπερίδα από την Ισπανία, σε σύνδεση μέσω ίντερνετ, εξήγησε ότι το σχέδιο ERASMUS+ του ΕΝΕΕΓΥΛ, δεν ήταν απλώς μια εκπαίδευση, αλλά έχει ενσωματωθεί σ’ ένα διεθνές πρόγραμμα διάδοσης μιας φιλοσοφίας και όχι μόνο μιας μεθόδου.  
«Η μέθοδος είναι η επικοινωνία και η συνδιαλλαγή με τ’ άλογα, χωρίς την άσκηση βίας, χωρίς υποταγή, σε συνθήκες ελευθερίας. Η φιλοσοφία, όμως, είναι να καλλιεργήσουμε την «οριζόντια επικοινωνία» με τα ζώα, ώστε να μάθουμε να επικοινωνούμε οριζόντια και με τους ανθρώπους, χωρίς βία, χωρίς επιβολή, διαπραγματευόμενοι και φτάνοντας σε συμφωνίες, χωρίς να προσπαθούμε να νικήσουμε, καθιστώντας τον άλλον χαμένο».
Τον λόγο πήραν γονείς των μαθητών που συμμετέχουν στο σχέδιο, οι οποίοι περιέγραψαν με συγκίνηση τη βοήθεια που έχουν προσφέρει οι εκπαιδευτικοί με τ’ άλογα στα παιδιά τους κι εξέφρασαν την επιθυμία να διευρυνθεί και να συνεχιστεί η προσπάθεια.
Επίσης, ο Αντιδήμαρχος Δόμησης και Τουρισμού Κατερίνης, κ. Γιώργος Νταντάμης, τόνισε πως «η γνώση, η εμπειρία που απέκτησαν οι δύο εκπαιδευτικοί του ΕΝΕΕΓΥΛ και τ’ αποτελέσματα που ενθουσίασαν τους γονείς, θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Ο Δήμος Κατερίνης μπορεί να συμβάλει να μεταδοθεί όλη αυτή η εμπειρία, ώστε να έχει αποδέκτες όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, οργανωμένα, παρέχοντας τις προϋποθέσεις (χώρο, άλογα), σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς». 
Τέλος, αξίζει ν’ αναφερθούν, εκτός από τα προαναφερθέντα και τα ονόματα όσων τίμησαν θεσμικά με την παρουσία τους την Εσπερίδα. Πιο συγκεκριμένα, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων: Δημήτριος Συργιαννίδης (ΚΕΣΣΥ Πιερίας), Όλγα Καπαγιαννίδου (εκπρόσωπος της βουλευτού Πιερίας, Ελισσάβετ Σκούφα), Μαγδαληνή Κατιμερτζή (εκπρόσωπος του βουλευτή Πιερίας, Ξενοφώντα Μπαραλιάκου), Γεώργιος Γεωργιάδης  (πρόεδρος του συλλόγου γονέων και φίλων ΑΜΕΑ Πιερίας), Ιωάννης Στεφανίδης  (Δημόσιο ΙΕΚ Κατερίνης), Πατήρ Δημήτριος (εκπρόσωπος τους Ι.Μ. Κίτρους, Πλαταμώνα και Κατερίνης), Σταύρος Χριστοφορίδης (Πρόεδρος ΔΗΚΕΔΗΚ Κατερίνης), Σωτηρία Ουσταμπασίδου (Αντιπρόεδρος), Μάρκος Μπουσνάκης (Πρόεδρος Ιππικού Ομίλου Δίον), ο εκπρόσωπος του Κτήματος Μελετλίδη, Δημήτρης Πόδας (Γραμματέας του Ιππικού ομίλου Δίου), Άννα Καπετανάκη (Ιππικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Ιπποκρήνη) & Στέλλα Παπαθανασίου (Λογοθεραπεύτρια-Θεραπευτική Ιππασία Πιερίας).
Το σχολείο ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό της Κατερίνης την Άνοιξη, όταν θα μας επισκεφθεί ο Δρ. Lucarelli, για να δουλέψει με τις εκπαιδευτικούς μας.
Υ.γ. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στις δύο εθελόντριες που βοηθούν στα μαθήματα/συνεδρίες με τους μαθητές, Ράνια Σαρρή & Ειρήνη Τσετιάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου