Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Αναμένεται «επέλαση» Βαλκάνιων


armenisths-shutterstock

Στη Γευγελή ο Αλεξάντερ Αλεξόβ ετοιμάζει το τροχόσπιτό του. Στις 15 Ιουνίου τα σύνορα με την Ελλάδα ανοίγουν και μαζί ο δρόμος για τη Χαλκιδική. Τριάντα χρόνια παραθερίζει ο Αλεξόβ τα καλοκαίρια στον «Αρμενιστή», ένα από τα πιο «in» κάμπινγκ στη Σιθωνία, και τώρα δηλώνει πανευτυχής στην «Κ» γιατί θα μπορέσει να απολαύσει και φέτος μαζί με την οικογένειά του τον ήλιο και τη θάλασσα «σε αυτό το μαγικό μέρος που αν πας μια φορά θα ξαναπάς σίγουρα».
Εκλεισε ήδη θέση στο κάμπινγκ για το τροχόσπιτό του και όπως λέει «είναι πολλοί στη Γευγελή και στα Σκόπια που ετοιμάζονται να κατηφορίσουν για την Ελλάδα».
Ο Φάμπιο Μπότα, από το Κόμο της Ιταλίας, έρχεται και αυτός επί πολλά χρόνια στο ίδιο κάμπινγκ στην Χαλκιδική, παρέα με καμιά δεκαπενταριά άλλους συνομήλικους συμπατριώτες του και το διασκεδάζουν με την ψυχή τους, αλλά φέτος δεν είναι σίγουρος αν θα τους επιτραπεί να ταξιδέψουν λόγω της μεγάλης διάδοσης της επιδημίας στην Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση ελπίζει.
Η Ιβάνκα από τη Σόφια
Θα έρθει σίγουρα, όπως μας είπε, από τη Σόφια η Ιβάνκα Γιοσίφοβα, υπάλληλος υπουργείου, που και αυτή κατεβαίνει ανελλιπώς τα τελευταία δέκα χρόνια για μπάνια στην Χαλκιδική. «Περιμένω πώς και πώς να ανοίξουν τα σύνορα να πάω να ετοιμάσω το τροχόσπιτό μου στο κάμπινγκ για να περάσω και φέτος εκεί τις διακοπές. Είναι η καλύτερη περιοχή, ήσυχη με καθαρές θάλασσες και καλό φαγητό, αρέσει πολύ στους Βουλγάρους η Ελλάδα».
Εκατοντάδες χιλιάδες ίσως και μερικά εκατομμύρια τουρίστες πίσω από τα βόρεια σύνορά μας, αναμένεται να ακολουθήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα την Ιβάνκα και τον Αλεξάντερ, στις ελληνικές παραλίες και εφόσον στον ελληνικό κατάλογο των χωρών ελεύθερης μετακίνησης προστεθεί και η Ιταλία, τότε τον Φάμπιο θα ακολουθήσουν προς τον Αύγουστο και χιλιάδες συμπατριώτες του που έλκονται από τις φυσικές ομορφιές των ελληνικών νησιών και βεβαίως της Χαλκιδικής και του Αγίου Ορους.
«Βούλγαροι και Ρουμάνοι κλείνουν μαζικά διακοπές για κάμπινγκ στην Ελλάδα. Οι Βούλγαροι ανυπομονούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Κάθε έξι μέτρα οι σκηνές στα κάμπινγκ», έγραψε ο διαδικτυακός τόπος της εφημερίδας «24 Ωρες».
«Μόνο αν βάλουμε στους Βούλγαρους χειροπέδες δεν θα φύγουν για διακοπές στην Ελλάδα», δήλωσε στη Σόφια ο καθηγητής, μέλος της επιστημονικής επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικολάι Βιτάνοφ και δεν έχει άδικο, αφού οι Βούλγαροι, όπως και οι άλλοι Βαλκάνιοι «δεν κρατιούνται». Μια δημοσκόπηση για λογαριασμό του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων BTA έδειξε ότι οι δύο στους τρεις Βουλγάρους που θα κάνουν φέτος διακοπές στο εξωτερικό σχεδιάζουν να τις περάσουν στην Ελλάδα.
Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρουμάνοι, Βορειομακεδόνες, έχουν ως πρώτη επιλογή την Ελλάδα. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, 8-10 εκατομμύρια Βαλκάνιοι κατέκλυσαν πέρυσι τουριστικά κέντρα όπως των ακτών της Θράκης, τη Θάσο, την Ασπροβάλτα, τη Χαλκιδική, την Πιερία, τη Θεσσαλονίκη, φτάνοντας μέχρι τις Σποράδες, την Ηπειρο και τα Επτάνησα. Μόνο από τη μεθοριακή διάβαση Νυμφαίας-Μακάζα, στην ορεινή Ροδόπη, πέρασαν 3,5 εκατομμύρια Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Ουκρανοί.
Οι βόρειοι γείτονες αισθάνονται ότι πολύ εύκολα και χωρίς τις δυσκολίες του αεροπλάνου, θα φτάσουν με τα αυτοκίνητά τους και τα τροχόσπιτα σε γνώριμά τους πανέμορφα τουριστικά θέρετρα όπου θα παραθερίσουν σε ένα, συγκριτικά με άλλους τουριστικούς προορισμούς, ασφαλές περιβάλλον, δεδομένου ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού ήταν στην Ελλάδα από χαμηλή έως ελάχιστη. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, στη Βόρεια Ελλάδα (πρωτίστως), ετοιμάζονται πυρετωδώς και βάσει των γενικότερων οδηγιών των Αρχών να υποδεχθούν τους από βορρά πελάτες, με τα κάμπινγκ να έχουν, κατά τα φαινόμενα, τον πρώτο λόγο. «Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για χώρους στα κάμπινγκ, οι τουρίστες αισθάνονται πιο ασφαλείς, έχουν τα τροχόσπιτά τους, τις σκηνές ή τα σπιτάκια, και δεν αναγκάζονται να συνωστίζονται στα μεγάλα ξενοδοχεία», λέει στην «Κ» ο διευθυντής του «Αρμενιστή» κ. Αντώνης Σταμπουλίδης.
Το αίτημα
Εκπρόσωποι των 35 οργανωμένων μεγάλων κάμπινγκ της Χαλκιδικής πραγματοποίησαν την Τετάρτη σύσκεψη και απέστειλαν υπόμνημα προς το υπουργείο Τουρισμού, με το οποίο ζητούν να μπορούν να τοποθετούν τα τροχόσπιτα σε απόσταση 1,5 μέτρου ή και λιγότερο, μεταξύ τους, αντί των τριών που προβλέπει η σχετική οδηγία, ώστε να εξυπηρετήσουν με ασφάλεια την αυξημένη για το καλοκαίρι πελατεία τους.
Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζονται για την υποδοχή τού από βορρά οδικού τουρισμού, οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής και οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, που ευελπιστούν ότι οι γείτονες θα ανακουφίσουν κάπως τη δύσκολη τουριστική σεζόν.
«Κλειστό» το  Μαυροβούνιο
Για τους Σέρβους «σαν την Ελλάδα δεν έχει», και έτσι αναμένεται να τηρήσουν και φέτος, παρά τις δυσκολίες, την παράδοση που τους θέλει να πλημμυρίζουν την Κασσάνδρα, την Κέρκυρα, τη Σκιάθο, ακόμα και τη Ρόδο. Ενας επιπλέον λόγος που το σερβικό καθιερωμένο τουριστικό «ποτάμι» προς την Ελλάδα προβλέπεται ενισχυμένο φέτος, είναι ότι το Μαυροβούνιο, επίσης παραδοσιακός τουριστικός προορισμός των Σέρβων, αποφάσισε να κρατήσει κλειστά τα σύνορα με τους ομόδοξους «αδελφούς», λόγω του ότι θεωρεί πως η Σερβία εξακολουθεί να εμφανίζει αυξημένο πρόβλημα επιδημίας. Οσο για τους Βορειομακεδόνες, οι παραλίες του Πλαταμώνα, της Περαίας Θεσσαλονίκης και βεβαίως της Χαλκιδικής, αποτελούν μόνιμα καλοκαιρινά στέκια και δεν δείχνουν να θέλουν να τα αντικαταστήσουν. «Εδώ πάνω δεν συζητούν τίποτα άλλο από το πότε θα ανοίξουν τα σύνορα για να κατέβουν στην Ελλάδα», είπε στην «Κ» δημοσιογράφος στα Σκόπια.
Ελκυστικά πακέτα προς τους Βαλκάνιους για διακοπές στα παράλιά της προσφέρει και η Τουρκία, που όμως έχει μεγάλο μειονέκτημα την γκρίζα εικόνα ως προς την πραγματική εξάπλωση του κορωνοϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου