Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Τάρτα με σελινόριζα και προσούτο

 


Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα 24-26εκ.

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την τάρτα με σελινόριζα και προσούτο Ευρυτανίας, ξεκινάμε βάζοντας σε μια κατσαρόλα άφθονο αλατισμένο νερό και μόλις κοχλάσει, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, τη σελινόριζα και τα καρότα και βράζουμε για 10- 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν.
  2. Αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξουν για 40-45 λεπτά, από τα περιττά υγρά.
  3. Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα μέχρι να αναμειχθούν και να αφρατέψουν.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το τυρί, το σέλερι ή το σέλινο και τον άνηθο και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθούν ομοιόμορφα τα υλικά.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και αλείφουμε με το λάδι την ταρτιέρα.
  6. Απλώνουμε το έτοιμο φύλλο, ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι τη ζύμη σε διάφορα σημεία.
  7. Καλύπτουμε παντού τη ζύμη με το προσούτο. Απλώνουμε τη σελινόριζα με το καρότο σε ισόπαχη στρώση. Αδειάζουμε το μείγμα των αυγών και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
  8. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
  9. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την τάρτα για περίπου 15 λεπτά να «σταθεί» και σερβίρουμε.

Τόσο η σελινόριζα όσο και το «δύσκολο» προσούτο απαιτούν λευκά κρασιά. Ένα sauvignon Βlanc και, εναλλακτικά μια καλή ρετσίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου