Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Γιουβέτσι με σπαλομίτα και μπόλικα μπαχαρικά

 


Υλικά

Για το μοσχάρι

Για το γιουβέτσι

Διαδικασία

Μοσχάρι

  1. Αλατίζουμε το κρέας.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.
  3. Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το καρότο, τον γλυκάνισο, τον λοβό βανίλιας, τα μπαχάρια και το μοσχοκάρυδο, μετριάζουμε τη φωτιά και σοτάρουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαραθούν το κρεμμύδι και το καρότο.
  4. Προσθέτουμε και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1/2 λεπτό ακόμα.
  5. Βάζουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Προσθέτουμε το μέλι, τα ντοματάκια, τον ζωμό και τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1½-2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και η σάλτσα του να είναι πολύ καλά δεμένη.
  8. Αφαιρούμε τις δάφνες, τον γλυκάνισο και τον λοβό βανίλιας.

Γιουβέτσι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και ζεσταίνουμε καλά το βαθύ ταψί όπου θα βάλουμε το γιουβέτσι.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κριθαράκι για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους σπόρους βανίλιας, το θυμάρι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  4. Αδειάζουμε στο ζεστό ταψί, ρίχνουμε και το κρέας με τη σάλτσα, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε προσεκτικά και σκορπίζουμε το κεφαλοτύρι.
  5. Βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου, χωρίς να το σκεπάσουμε, και ψήνουμε το γιουβέτσι για περίπου 15-18 λεπτά.
  6. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο –πρέπει να έχει ακόμα αρκετά υγρά– και αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για περίπου 10 λεπτά.
  7. Σερβίρουμε περιχύνοντας κάθε μερίδα με λίγο ωμό ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου