Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας στην Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών

Την Τεταρτη 26 Ιουνίου 2024, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου συμμετείχε, μετά από πρόσκληση του Βουλευτή ΝΔ Πιερίας, κου Σπύρου Κουλκουδίνα, με εισήγησή της στην Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών στη Βουλή, προεδρεύοντος του κου Εμμανουήλ Ν. Κόνσολα. Η συνεδρίαση της υποεπιτροπής είχε ως θέμα ημερησίας διάταξης την ανάδειξη και ανάπτυξη ορεινών περιοχών: το παράδειγμα του ορεινού όγκου του Ολύμπου, ενώ τα μέλη της υποεπιτροπής ενημερώθηκαν από τους παρευρισκόμενους με ολοκληρωμένες προτάσεις για την αξιοποίηση και ανάδειξη του εμβληματικού μας 
Ολύμπου

 

H Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, στην εισήγησή της ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για την ανάπτυξη του Ολύμπου, καθώς ο ορεινός του όγκος διαθέτει αυτή την διαχρονική δυναμική για να υποστηρίξει μια πολυεπίπεδη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του και του πλούτου των πόρων που διαθέτει. Μεταξύ των προτάσεων της Περιφερειακής Ενότης Πιερίας που κατατέθηκαν στην Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών ήταν:

• Η δημιουργία Θεματικού Πάρκου με άξονα τον ΟΛΥΜΠΟ και ενδεικτικές υποενότητες την χλωρίδα, πανίδα, μυθολογία, αρχαιολογία, ιστορία. 
• Η δημιουργία Δασικού/-ών Χωριού/-ών (υπάρχουν 15 σημεία που μπορούν να γίνουν όπως στην περιοχή της Αγίας Κόρης Βροντούς, περιοχή Ντελή, Άγιο Βασίλειο, Άγιο Κωνσταντίνο).
• Η εκπόνηση μελέτης για τη δυνατότητα δημιουργίας υποδομών χειμερινού τουρισμού που θα συνοδεύεται από εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις και την όχληση.
• Η δημιουργία πιστοποιημένων κέντρων ορειβασίας και αναρρίχησης. 
• Η θεσμοθέτηση και υλοποίηση αθλητικών διοργανώσεων εθνικής / διεθνούς εμβέλειας (Olympus Marathon, Olympus Adrenaline and Nature Festival)
• Η ήπια τουριστική αξιοποίηση της περιοχής μέσω του αγροτοτουρισμού και του οικοτουρισμού.
• Η δυνατότητα ανάδειξης των παλαιών παραδοσιακών οικισμών του Ολύμπου, δηλαδή του Παλιού Παντελεήμονα, της Παλιάς Σκοτίνας και της Παλιάς Λεπτοκαρυάς, Παλαιών Πόρων κ.ά. 
• Η δημιουργία ενός ισχυρού σήματος κατατεθέν του Ολύμπου (brand name) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ πρόταση αποτελεί να γίνεται αναφορά του σε όλα τα διαφημιστικά φυλλάδια του ΕΟΤ που αναφέρονται στην Ελλάδα.

 

• Η αποκατάσταση, προστασία, και ανάδειξη των αξιόλογων στοιχείων του χώρου αποτελούν στοιχεία που θα στηρίξουν την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Εκκλησιαστικά μνημεία, βρύσες, γεφύρια, νερόμυλοι, διατηρητέα κτίσματα, αποτελούν ένα σύνολο της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στην περιοχή το οποίο μπορεί να στηρίξει την τουριστική ανάπτυξη. 
• Ο προσδιορισμός της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου ως κύρια προσανατολισμένος στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη με την άμεση σύνδεση του με τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα. 

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, αναφέρθηκε και στο βασικό στόχο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, τον οποίο αποτελεί αποτελεί η εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής, με δέσμη παρεμβάσεων στον ορεινό όγκο αναφοράς, αλλά και στη γεωγραφική ζώνη επιρροής του. Η προσέγγιση  αυτή απαιτεί ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων στην παρούσα  προγραμματική περίοδο. Ένα από τα εργαλεία τα οποία στοχεύουμε να χρησιμοποιήσουμε είναι η Ολοκληρωμένη Χωρική /(Εδαφική) Επένδυση (ΟΧΕ) ορεινών περιοχών ΠΚΜ, που προβλέπεται στο ΠΕΠ Κ.Μ. Προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω των χρηματοδοτικών αυτών εργαλείων προσδοκούμε την υλοποίηση σειράς δράσεων:

➢ Βελτίωση μικρών υποδομών, στον ορεινό όγκο και στην περιοχή επιρροής
➢ Εργα οδικής σύνδεσης των παραδοσιακών οικισμών Π. ΠΑΝΤΕΛΕΉΜΟΝΑ Π.ΣΚΟΤΊΝΑΣ, Π.ΠΟΡΩΝ
➢ Υλοποίηση προγράμματος διαχείρισης επισκεπτών στους ορεινούς όγκους
➢ Βελτίωση ορεινών διαδρομών και πιστοποίηση μονοπατιών με διεθνή πρότυπα (Grande Route/GR). Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση στην  με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/10396/253/30-01-2023 Πρόσκληση υποβολής προτάσεων του Οργανισμού  Φυσικού Περιβάλλοντος  και Κλιματικής Αλλαγής,  της Γενικής Γραμματείας  Φυσικού περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Κωδικός Πρόσκλησης: TA-01), τα έργα:
- ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ   ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ (Δ.Ε. ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ)».   (Αφορά το Ε4 «ΜΥΛΟΙ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ – ΠΡΙΟΝΙΑ – ΟΡ. ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΠΗΛΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ») (προυπ.790.000 συμπ.ΦΠΑ, ΦΟΡΈΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤ. ΟΛΥΜΠΟΥ)
- «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ:ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ & ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ  ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟ &  ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΟΛΥΜΠΟ» (αφορά βελτίωση 7 εμβληματικών μονοπατιών) (προυπ. 550.000 συμπ.ΦΠΑ, ΦΟΡΈΑΣ  Π.Κ.Μ. – ΠΕ ΠΙΕΡΙΑΣ)
➢ Ενίσχυση τοπικής επιχειρηματικότητας και τοπικών πιστοποιημένων προϊόντων
➢ Προβολή δικτύου παραθεριστικών οικισμών περιφερειακά του ορεινού όγκου
➢ Δράσεις προβολής ανάδειξης και πιστοποίησης των τοπικών προιόντων της ορεινής ζώνης

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ως αυτοδιοικητικός θεσμός ενεργοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχει για την προβολή του Ολύμπου με την υλοποίηση στοχευμένων ενεργειών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου