Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο


1791: Η Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γίνεται νόμος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μετά την επικύρωσή της από τη Γενική Συνέλευση της Βιρτζίνια.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας συνιστά με θέσπισμα τα πρώτα δικαστήρια στην Ελλάδα.

1890: Σκοτώνεται σε ινδιάνικο καταυλισμό ο Καθιστός Ταύρος, αρχηγός της φυλής Χουνκάπα Λακότα, γεγονός που θα οδηγήσει στη Σφαγή του Πληγωμένου Γονάτου.

1933: Τίθεται επίσημα σε ισχύ η 21η τροπολογία του Συντάγματος των Η.Π.Α., καταργώντας την ποτοαπαγόρευση, δηλαδή την 18η τροπολογία που απαγόρευε την πώληση, την παρασκευή και τη μεταφορά αλκοολούχων ποτών.

1937: Ξεκινά η οργανωμένη μαζική καταδίωξη των ελληνικής καταγωγής πολιτών που ζουν στη Σοβιετική Ένωση.

1939: Η ταινία «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» κάνει πρεμιέρα στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

1955: Ο πρώτος νεκρός του κυπριακού αγώνα: Ο Χαράλαμπος Μούσκος, αντάρτης της ΕΟΚΑ, φονεύεται κατά τη διάρκεια της μάχης στους Αρχαίους Σόλους. Ήταν ξάδελφος του αρχιεπισκόπου Μακάριου.

1961: Ο «αρχιτέκτονας» του Ολοκαυτώματος, Άντολφ Άιχμαν, καταδικάζεται σε απαγχονισμό από το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στο Τελ Αβίβ.

1970: Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Venera 7» προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη. Είναι το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που φτάνει σε άλλο πλανήτη και προτού καταστραφεί από την υψηλή θερμοκρασία και την πίεση, στέλνει επί 23 λεπτά στη Γη πολύτιμες πληροφορίες.

1971: Ο Παναθηναϊκός, εκπροσωπώντας την Ευρώπη στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου, δίνει τον πρώτο αγώνα του στο Στάδιο Καραϊσκάκη με τη Νασιονάλ του Μοντεβιδέο. Ο αγώνας λήγει ισόπαλος 1-1 με γκολ των Φυλακούρη και Αρτίμε.

2003: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μεταφέρει στον Βρετανό ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τον δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα και την έκθεσή τους σε παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για συνάντηση μεταξύ του υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και της Βρετανίδας ομολόγου του. Ο Σημίτης τόνισε ότι το ζήτημα δεν αφορά τεχνικές ρυθμίσεις ή ιδιοκτησία, αλλά αποτελεί πολιτικό θέμα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά. Συζήτησαν επίσης ευρωπαϊκά ζητήματα, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και το Κυπριακό.

2004: Δύο Αλβανοί καταλαμβάνουν λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αττικής στη λεωφόρο Μαραθώνος, στον Γέρακα, με 26 επιβάτες και ζητούν 1 εκατομμύριο ευρώ ως λίτρα για την απελευθέρωσή τους. Η ομηρία θα λήξει αναίμακτα με την παράδοση των δραστών.

2008: «Κανόνι» 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Αμερικανό χρηματιστή, Μπέρναρντ Μέιντοφ, στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη όλων των εποχών.

2011: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν το τέλος του πολέμου στο Ιράκ.

Γεννήσεις

37 – Νέρων, ρωμαίος αυτοκράτορας, γνωστός για την αμφιλεγόμενη ηγεσία του και την καταστροφική φωτιά της Ρώμης

1832 – Γουστάβος Άιφελ, γάλλος μηχανικός και αρχιτέκτονας, δημιουργός του εμβληματικού Πύργου του Άιφελ

1925 – Άλκη Ζέη, ελληνίδα συγγραφέας, από τις σημαντικότερες φωνές της ελληνικής λογοτεχνίας, με έργα όπως «Το καπλάνι της βιτρίνας»

1926 – Νίκος Κούνδουρος, έλληνας σκηνοθέτης, γνωστός για ταινίες όπως «Ο Δράκος» και «Μαγική Πόλη»

1933 – Άκης Πάνου, έλληνας τραγουδοποιός, δημιουργός εμβληματικών τραγουδιών του λαϊκού ρεπερτορίου

Θάνατοι

1025 – Βασίλειος Β’, βυζαντινός αυτοκράτορας, γνωστός ως «Βουλγαροκτόνος», που κυβέρνησε με στρατηγική και αποφασιστικότητα, επεκτείνοντας την αυτοκρατορία

1890 – Καθιστός Ταύρος (Sitting Bull), ινδιάνος αρχηγός των Λακότα Σιου, ηγέτης στην αντίσταση ενάντια στις επεκτατικές πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών

1966 – Γουόλτ Ντίσνεϋ, αμερικανός δημιουργός κινουμένων σχεδίων, σκηνοθέτης και παραγωγός, ιδρυτής της Disney, που επηρέασε καθοριστικά τη βιομηχανία του κινηματογράφου και της ψυχαγωγίας

Γιορτάζουν

Ανθίας, Ανθία, Ανθή, Ελευθέριος, Ελευθερία, Ρεβέκκα, Σωσάννα, Σουζάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου