Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (ή σκληρό αλεύρι)
- 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 400 γρ. ζάχαρη
- 250 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
- 150 ml νερό, χλιαρό
- 5 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο και χλιαρό
- 1 κ. γλ. αλάτι
- 2 κ. γλ. μαχλέπι, τριμμένο
- 1 κ. γλ. μαστίχα, κοπανισμένη
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 αυγό για άλειμμα
- Σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)
- Κόκκινα αυγά για διακόσμηση (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Αφήστε το να σταθεί για περίπου 10- 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
- Σε μια μεγάλη λεκάνη, κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέστε το χλιαρό γάλα και το μείγμα της μαγιάς στο μείγμα με τα αυγά και ανακατέψτε καλά.
- Κάντε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίξτε το υγρό μείγμα.
- Ζυμώστε καλά μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, προσθέστε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο.
- Συνεχίστε να ζυμώνετε για περίπου 15- 20 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
- Σκεπάστε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Χωρίστε τη ζύμη σε 3- 4 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχουν τα τσουρέκια σας.
- Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζετε σε 3 λωρίδες και τις πλέκετε μεταξύ τους σε πλεξούδα.
- Τοποθετήστε τα πλεγμένα τσουρέκια σε λαδόκολλα στο ταψί.
- Σκεπάστε τα τσουρέκια με μια πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Χτυπήστε ένα αυγό με λίγο νερό και αλείψτε την επιφάνεια των τσουρεκιών.
- Αν θέλετε, πασπαλίστε με σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ.
- Τοποθετήστε ένα κόκκινο αυγό στο κέντρο κάθε τσουρεκιού (προαιρετικό).
- Ψήστε τα τσουρέκια για περίπου 25- 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου