Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Το χορευτικό συγκρότημα της ΕΣΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ Κατερίνης στο «International Kyparissia Sunshine folklore festival 2018»


     
Το 14ο Διεθνές φεστιβάλ παράδοσης «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» πραγματοποίησε και φέτος  τον κύκλο των εκδηλώσεών του από τις 23 έως τις 27 Αυγούστου 2018. Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που η όλη διοργάνωση είχε και επίσημα και τυπικά τον χαρακτήρα φεστιβάλ επιπέδου CIOFF, αφού μόλις τον περασμένο Νοέμβριο παρέλαβε στην Ινδονησία το προβλεπόμενο certificate της αναγνώρισής του.

Τιμώμενη Ελληνική συμμετοχή στην κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ  στις 25 Αυγούστου  στην πόλη της Κυπαρισσίας, ήταν για φέτος αυτή της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης. Η πρόσκληση έγινε μετά από σχετική συμφωνία ανάμεσα στον διοργανωτή Μ.Ε.Σ. Κυπαρισσίας και την Ε.Π.Μ Κατερίνης καθώς άνθρωποι της ΕΠΜ συνέβαλαν στην θετική εικόνα του Φεστιβάλ στον δρόμο προς την απόκτηση του σημαντικού certificate με το οποίο πλέον η Κυπαρισσία είναι σημείο αναφοράς στον κύκλο των πιο ποιοτικών φολκλορικών φεστιβάλ στον κόσμο.
Η αποστολή της ΕΠΜ παρουσίασε πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια από την Μακεδονία και σαν φινάλε επέλεξε τον ύμνο «Μακεδονία ξακουστή» ο οποίος ενθουσίασε και συγκίνησε το πολυπληθέστατο κοινό, καθώς η περιοχή της Τριφυλίας ανέδειξε επιφανείς Μακεδονομάχους αγωνιστές του επιπέδου του Τέλλου Αγρα. Πριν την παράσταση στην επίσημη φωτογράφηση των προσκεκλημένων αποστολών αλλά και κατά την διάρκεια της παράστασης, τα μέλη της ΕΠΜ είχαν την ευκαιρία και την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με άλλους παραδοσιακούς καλλιτέχνες από την Σλοβενία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κυργιζία και το Περού. Η ποικιλία, η πολυχρωμία και η καλή διάθεση επικοινωνίας εντυπωσίασαν τα μέλη της Ελληνικής αποστολής, για κάποια από τα οποία ήταν την πρώτη τους εμπειρία σε διεθνές φεστιβάλ CIOFF, έστω και μέσα στην Ελληνική επικράτεια. Εντύπωση προκάλεσε και η ενεργός συμμετοχή του κ. Τάκη Κατσίβελα, Δημάρχου Τριφυλίας, που ήταν παρών από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή στην παράσταση, φωτογράφιζε και κινηματογραφούσε την παράσταση αλλά το κυριότερο απολάμβανε την κάθε στιγμή με τον ενθουσιασμό μικρού παιδιού. Επειδή σπανίζουν τέτοιοι δήμαρχοι, εξηγείται και το γιατί σπανίζουν στην χώρα μας τα πραγματικά υψηλού ποιοτικού επιπέδου Διεθνή φεστιβάλ Παράδοσης.
Την επόμενη μέρα μια άλλη σημαντική εμπειρία απέκτησε η αποστολή της ΕΠΜ από την επίσκεψη της, στην Καλαμάτα, στον εκθεσιακό χώρο Ελληνικών ενδυμασιών, Συλλογή «Βικτωρία Γ. Καρέλια». Μέσα από μια άκρως επιμελημένη παρουσίαση στις προθήκες και την λεπτομερή περιγραφή του ειδικού ξεναγού, απλώθηκε στα μάτια των μελών της αποστολής, όλη η λαογραφική Ελλάδα του προηγούμενου αιώνα μέσα από σημαντικό αριθμό αυθεντικών και γνήσια συντηρημένων παραδοσιακών ενδυμασιών.
Το χορευτικό της ΕΠΜ Κατερίνης επέλεξε στην επιστροφή του από την Κυπαρισσία στην Κατερίνη να περιηγηθεί στο Ναύπλιο. Μια πόλη – μουσείο, που ως πρώτη πρωτεύουσα του νεώτερου Ελληνικού κράτους έχει να μας διηγηθεί πως οι θεμελιωτές του νεώτερου Ελληνισμού, Ιωάννης Καποδίστριας, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και οι ήρωες οπλαρχηγοί της Επανάστασης του ’21 περπάτησαν στα στενάκια και τα κάστρα της, σχεδίασαν και ονειρεύτηκαν τη νέα λεύτερη Ρωμιοσύνη. 
Η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης παρά τις  όποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει, απέδειξε άλλη μια φορά πως έχει πολύ βαθιές ρίζες στη κοινωνία της Κατερίνης που της  δίνουν την δυνατότητα να εκπροσωπεί όρθια και με αξιώσεις την Πιερία στις υψηλού επιπέδου απαιτήσεις των Διεθνών φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κλείνοντας ευχαριστούμε τους φίλους μας στην Κυπαρισσία για την αγάπη τους και την τιμή που μας έκαναν και τους περιμένουμε στην Κατερίνη με την πρώτη ευκαιρία σύντομα.
Από το γραφείο τύπου της ΕΠΜ Κατερίνης. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου