Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Χταποδομακαρονάδα φούρνου

spaggeti-fournou-me-xtapodi
Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα + 30΄ 
Υλικά για 4 - 6 άτομα:
  • 1 κιλό χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, πλυμένο και καθαρισμένο
  • 500 γρ. μακαρόνια Νο 10 ή και λεπτότερα αν μας αρέσουν
  • 3 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 400 γρ. τοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα, με το χυμό τους, πολτοποιημένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 250 ml λευκό κρασί, ξηρό
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία


Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι με 150 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Το βγάζουμε σε μια επιφάνεια κοπής, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μπορούμε να το πιάσουμε και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια, διαστάσεων περίπου 2 - 3 εκ. Καθαρίζουμε την κατσαρόλα όπου βράσαμε το χταπόδι, βάζουμε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και να μαλακώσουν λίγο.

Ρίχνουμε το χταπόδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σκόρδο, την ντομάτα, τη δάφνη, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και 100 ml νερό, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι και να «δέσει» η σάλτσα. Αφαιρούμε και πετάμε την κανέλα και τη δάφνη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε μια βαθιά κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά για περίπου 4-5 λεπτά, να μαλακώσουν λίγο.

Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί. Aδειάζουμε από πάνω τη σάλτσα με το χταπόδι και ανακατεύουμε απαλά για να σκορπιστεί ομοιόμορφα. Ψήνουμε για περίπου 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα μακαρόνια και να μελώσει η σάλτσα.

Τι πίνουμε: Κόκκινο κρασί, όχι ιδιαίτερα παλαιωμένο. Ενα Αγιωργίτικο, ένα Ξινόμαυρο, ένα Cabernet Sauvignon. Η ροζέ εκδοχή τους είναι επίσης μια πρόταση.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου