Από την παράδοση της ελληνικής κουζίνας προέρχεται το πεντανόστιμο αυτό φαγητό, και συγκεκριμένα από το νησί της Κω.
Δύσκολο / Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: 1 ώρα, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 2 ώρες +15΄
Υλικά (για 8 άτομα)
- 70 κολοκυθοανθοί, πλυμένοι, καθαρισμένοι από τους στήμονες και στραγγισμένοι (σε λαϊκές αγορές. Προτιμάμε τους αρσενικούς, γιατί είναι μεγαλύτεροι και ανθεκτικότεροι. Καλό είναι να πάμε στην αγορά νωρίς το πρωί ώστε να είναι φρέσκοι)
- 4 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ
- 4 μικρά κολοκύθια, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 200 γρ. ρύζι γλασέ
- χυμός από 2 λεμόνια
- τα φύλλα από 1 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 200 ml ελαιόλαδο
- 400 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 130° C.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Ψιλοκόβουμε 30 από τους κολοκυθοανθούς και τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κολοκύθια. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για άλλα 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε και το ρύζι, ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά, να λαδωθεί καλά, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το λεμόνι, το δυόσμο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε προσεκτικά τους υπόλοιπους 40 ανθούς, χωρίς να τους πιέζουμε πολύ - δεν τους παραγεμίζουμε για να αφήσουμε χώρο στο ρύζι να διογκωθεί.
Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες τους για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση και τους βάζουμε σε ταψί που ιδανικά να τους χωράει ακριβώς, τον ένα δίπλα στον άλλο. Περιχύνουμε με τον ζεστό ζωμό και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει το ρύζι. Αφήνουμε το φαγητό να «σταθεί» τουλάχιστον 1 ώρα και σερβίρουμε.
Τι πίνουμε: Ενα ροδίτικο Αθήρι, μια κεφαλονίτικη Ρομπόλα.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Online
Από την παράδοση της ελληνικής κουζίνας προέρχεται το πεντανόστιμο αυτό φαγητό, και συγκεκριμένα από το νησί της Κω.
Δύσκολο / Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: 1 ώρα, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 2 ώρες +15΄
Δύσκολο / Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: 1 ώρα, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 2 ώρες +15΄
Υλικά (για 8 άτομα)
- 70 κολοκυθοανθοί, πλυμένοι, καθαρισμένοι από τους στήμονες και στραγγισμένοι (σε λαϊκές αγορές. Προτιμάμε τους αρσενικούς, γιατί είναι μεγαλύτεροι και ανθεκτικότεροι. Καλό είναι να πάμε στην αγορά νωρίς το πρωί ώστε να είναι φρέσκοι)
- 4 μέτρια κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ
- 4 μικρά κολοκύθια, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
- 200 γρ. ρύζι γλασέ
- χυμός από 2 λεμόνια
- τα φύλλα από 1 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
- τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 200 ml ελαιόλαδο
- 400 ml σπιτικός ζωμός λαχανικών
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 130° C.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Ψιλοκόβουμε 30 από τους κολοκυθοανθούς και τους ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κολοκύθια. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για άλλα 5 - 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε και το ρύζι, ανακατεύουμε για 1 - 2 λεπτά, να λαδωθεί καλά, και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το λεμόνι, το δυόσμο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε προσεκτικά τους υπόλοιπους 40 ανθούς, χωρίς να τους πιέζουμε πολύ - δεν τους παραγεμίζουμε για να αφήσουμε χώρο στο ρύζι να διογκωθεί.
Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες τους για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση και τους βάζουμε σε ταψί που ιδανικά να τους χωράει ακριβώς, τον ένα δίπλα στον άλλο. Περιχύνουμε με τον ζεστό ζωμό και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει το ρύζι. Αφήνουμε το φαγητό να «σταθεί» τουλάχιστον 1 ώρα και σερβίρουμε.
Τι πίνουμε: Ενα ροδίτικο Αθήρι, μια κεφαλονίτικη Ρομπόλα.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου