Εύκολο / Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: περίπου 14΄
Υλικά για περίπου 15 κεμπάπ:
- 1 κιλό κιμάς κοτόπουλου (κατά προτίμηση από μπούτι)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, λιωμένη (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα ή 2 κοφτές κουτ. σούπας δυόσμος ξερός, τριμμένος
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα (προαιρετικά), σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού σουμάκ -προαιρετικά (ανατολίτικο μπαχαρικό με βαθυκόκκινο χρώμα, που το βρίσκουμε σε κάποια σούπερ μάρκετ και στα μπαχαράδικα), σε σκόνη
- 1/2 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, χοντροκομμένα
- 20 ml ξίδι από κρασί, ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας πετιμέζι ή μέλι
- 70 ml ελαιόλαδο για το μείγμα +
- 30 ml ελαιόλαδο για το άλειμμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά μαζί με όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με λαδωμένα χέρια (γιατί ο κιμάς κοτόπουλου κολλάει στα χέρια) για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Στη συνέχεια το πλάθουμε σε μακρόστενα κεμπάπ, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και είτε τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά είτε σε ταψί στο γκριλ για περίπου 12 - 14 λεπτά, γυρίζοντάς τα περίπου κάθε 3 λεπτά, μέχρι να ψηθούν απ’ όλες τις πλευρές και να γίνουν στο εσωτερικό τους.
Κόβουμε ένα για να δοκιμάσουμε. Τα σερβίρουμε με αραβικές πίτες, γιαούρτι πασπαλισμένο με πάπρικα (και σουμάκι, αν έχουμε), κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες, «ζυμωμένο» με λίγο αλάτι για να μαραθεί και ανακατεμένο με μαϊντανό και, αν θέλουμε, με πατάτες τηγανητές.
Τι πίνουμε: Ενα κρητικό Βιδιανό.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου