Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Απολογισμός της δράσης «Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2018».


Αποτέλεσμα εικόνας για «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό»                          «Μουσεία και (δια)δίκτυα.                              Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό»


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας έλαβε μέρος στην επετειακή δράση του ΥΠΠΟΑ για τη «Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018» στις 18 Μαΐου 2018, ενοποιώντας τους αρχαιολογικούς και τους μουσειακούς της χώρους με την υλοποίηση ταυτόχρονων δράσεων και παράλληλα με τη δημιουργία λογαριασμών κοινωνικής δικτύωσης[1], με σκοπό την ενδυνάμωση της διάδρασης μεταξύ της ΕΦΑ Πιερίας και του κοινωνικού συνόλου, την προσέγγιση νέου κοινού στις δράσεις εξωστρέφειας της υπηρεσίας αλλά και την διαδικτυακή ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Πιερίας.

Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, στο Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων, στην Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου, στο Κάστρο του Πλαταμώνα, στο Μακεδονικό Τάφο Α Κορινού, καθώς και στο Μακεδονικό Τάφο Κατερίνης.
Η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε μεγάλη, με μικρούς και μεγάλους να απολαμβάνουν τις θεματικές ξεναγήσεις και τα εργαστήρια της δράσης. Αναλυτικότερα υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:


ü  Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου
Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Ανοίγοντας δρόμους» στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης και στο Δημοτικό Σχολείο Δίου.
Υπεύθυνη δράσης: Ε. Παπαδοπούλου 


ü  Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων
Ξενάγηση και βιωματικό εργαστήριο «Προσβασιμότητα σε αρχαιολογικούς χώρους από άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικά  προβλήματα» με την Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης (ΚΕΑΤ) και τη Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης.
Υπεύθυνοι δράσης: Ε. Κλινάκη - Β. Κυπριανού (σε συνεργασία με το Φ. Σ.   
"Σύλλογος Μέριμνας παιδιού Κατερίνης" και το Κέντρο Εκπαίδευσης και  
 Αποκατάστασης Τυφλών/Παράρτημα Θεσσαλονίκης).


 
ü  Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου
Γνωριμία με τις αρχαιότητες της βόρειας Πιερίας
Ξενάγηση στους μαθητές του νηπιαγωγείου Μακρυγιάλου, σε εκπαιδευτικούς της β’θμιας εκπαίδευσης της Π.Ε. Πιερίας και σε   κατοίκους της περιοχής.
Υπεύθυνοι δράσης: Α. Αθανασιάδου - Σ. Βραχιονίδου


ü  Κάστρο Πλαταμώνα
Ξενάγηση σε μαθητές της α’θμιας εκπαίδευσης από την Π.Ε. Ημαθίας, σε μαθητές της α’θμιας και β’θμιας εκπαίδευσης από την Π.Ε. Πιερίας, καθώς και σε αυτόνομες ομάδες επισκεπτών.
Υπεύθυνη δράσης: Ε. Δουλγκέρη


ü  Μακεδονικός Τάφος Α Κορινού
Ταφικές πρακτικές στην αρχαία Μακεδονία
Ξενάγηση σε κατοίκους της περιοχής Κορινού και Κατερίνης, καθώς και σε αυτόνομη ομάδα Γερμανών επισκεπτών.
Υπεύθυνος δράσης: Κ. Νούλας


ü  Μακεδονικός Τάφος Κατερίνης
Ταφικές πρακτικές στην αρχαία Μακεδονία
Ξενάγηση σε μαθητές α’θμιας εκπαίδευσης από την Κατερίνη
Υπεύθυνος δράσης: Ε. Αλβανού

 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου