Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Μπαράζ αγωγών κατά Monsanto για την υπόθεση Roundup

24s10agrot

Ενός κακού μύρια έπονται, θα μπορούσε να είναι η φράση που περιγράφει επακριβώς την κατάσταση που επικρατεί στην αμερικανική Μonsanto, η οποία δέχεται σωρηδόν αγωγές για το Roundup. Είναι η εταιρεία παρασκευής αυτού του επικίνδυνου ζιζανιοκτόνου, που θεωρείται καρκινογόνο και για το οποίο τής επιδικάστηκε η πρώτη αποζημίωση ύψους 289 εκατ. δολαρίων. Τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε κινήσει σχολικός κηπουρός στις ΗΠΑ, ο οποίος εμφάνισε μη Χότζκιν λέμφωμα λόγω της παρατεταμένης έκθεσής του στο Roundup.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις της γερμανικής εταιρείας φαρμάκων και χημικών Bayer, η οποία είναι η νέα ιδιοκτήτρια της Monsanto, αυτήν τη στιγμή οι αγωγές ανέρχονται σε σχεδόν 8.000, ενώ αρχικά είχε κάνει λόγο για 5.200. Πιθανότατα θα αυξηθούν στο μέλλον. Τουλάχιστον αυτό εκτιμούν αναλυτές του κλάδου και διερωτώνται ποιος θα είναι ο αντίκτυπος για την Bayer, η οποία απέκτησε τη Monsanto αντί τιμήματος 66 δισ. δολαρίων. «Κατά τη δική μας ανάλυση ενδέχεται να φθάσουν και τις 10.400 οι αγωγές», αναφέρει ο αναλυτής Αλιστερ Κάμπελ της χρηματιστηριακής, Berenberg.
Ωστόσο, ανεξαρτήτως αγωγών και επιπτώσεων στην εικόνα της Monsanto, η Bayer δεν δείχνει να ανησυχεί. «Είμαστε αμετακίνητοι στην απόφασή μας να ενσωματώσουμε στον όμιλό μας τη Μοnsanto», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bayer, Βέρνερ Μπάουμαν. «Οι αγωγές τόσο σε πολιτειακό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ φθάνουν σχεδόν τις 8.000 και ενδεχομένως να αυξηθούν ή και να μειωθούν συν τω χρόνω. Εντούτοις, αυτό δεν είναι ενδεικτικό για μια θετική έκβαση υπέρ των εναγόντων». Επιπλέον, ο κ. Μπάουμαν αναφέρθηκε στον ενθουσιασμό που διακατέχει την Bayer λόγω της απόκτησης της Monsanto. Αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση της 10ης Αυγούστου για την αποζημίωση, τη χαρακτήρισε εσφαλμένη και επανέλαβε ότι η εταιρεία θα ασκήσει έφεση. «Η απόφαση θεωρούν πως δεν εναρμονίζεται με τα επιστημονικά δεδομένα των ρυθμιστικών αρχών και των υπηρεσιών υγείας σε όλο τον κόσμο για το Roundup. Τίποτα δεν αλλάζει τη στρατηγική μας για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και συνεργασία της Bayer με τη Monsanto στο πεδίο των φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων», τόνισε ο κ. Μπάουμαν.
Το συστατικό του Roundup, το οποίο θεωρείται πως προκαλεί καρκίνο, είναι η γλυφοσάτη. Συνήθως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν το δικαστήριο επιδικάσει αποζημίωση σε εταιρεία, αυτή είτε μειώνεται είτε η σχετική απόφαση ακυρώνεται. Ακόμα κι έτσι, όμως, η γερμανική εταιρεία θα κληθεί να πληρώσει έως και 5 δισ. δολάρια για δαπάνες που σχετίζονται με τις αγωγές λόγω της γλυφοσάτης. Αυτές τις εκτιμήσεις κάνουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου Sanford C. Bernstein. Αξίζει να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι η απόφαση της αποζημίωσης των 289 εκατ. δολαρίων προκάλεσε σοκ εντός και εκτός Bayer. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο χρηματιστήριο. Μέσα σε μία εβδομάδα από τη δικαστική απόφαση η χρηματιστηριακή αξία της γερμανικής εταιρείας ελαττώθηκε 16 δισ. δολάρια. Ο Βέρνερ Μπάουμαν εξέφρασε την άποψη πως το επιτελείο νομικών συμβούλων της Bayer θα τη βοηθήσει να υπερασπιστεί τη γλυφοσάτη και το Roundup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου