Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Δ. Λακασάς προς Α. Σαμαρά: Μείζονα η διασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία

Συνάντηση ΣΕΒΕ με τον Πρωθυπουργό
Katerini News | Κατερίνη | Πιερία
Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013, στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ της Διοίκησης του ΣΕΒΕ και του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο των επαφών του με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης ενόψει της ΔΕΘ. Κεντρικό αίτηματου ΣΕΒΕ ήταν η ενίσχυση της ρευστότητας με τη δημιουργία «Λευκού Τειρεσία» για τις 2.500 περίπου εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας που θα τις δώσει πρόσθετη τραπεζική χρηματοδότηση 10% επιπλέον των πιστωτικών γραμμών και ελκυστικότερο επιτόκιο όχι ανώτερο του 5%.


Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς, αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που συνιστά αποτέλεσμα της διαχρονικής αποκλειστικής στήριξής της στην κατανάλωση. Ο ΣΕΒΕ θεωρεί ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας συνιστά η κατάργηση της κρατικοδίαιτης οικονομίας και η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση στην παραγωγή, στην εξωστρέφεια και στην υποκατάσταση εισαγωγών.

Οι περιορισμένοι πόροι που υπάρχουν σήμερα θα πρέπει πρωτίστως να κατευθύνονται σε παραγωγικές διαδικασίες. Δυστυχώς όμως είμαστε μάρτυρες του αντίθετου. Η υπερφορολόγηση στην ενέργεια, η μη επιστροφή του ΦΠΑ και μια σειρά άλλων αντικινήτρων συνθέτουν ένα δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον που πλήττει είτε αποκλειστικά, είτε κατεξοχήν την υγιή παραγωγή. Το ίδιο συμβαίνει και με τον τρόπο που χρηματοδοτούν οι τράπεζες, με τραπεζικά κριτήρια χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους επιχειρηματικά σχέδια και προοπτικές.

Εθνικό στόχο για το ΣΕΒΕ θα πρέπει να αποτελέσει η συνεισφορά της ευρύτερης εξωστρέφειας (εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, τουρισμός, ναυτιλία, άμεσες ξένες επενδύσεις) στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας με χρονικό ορίζοντα το 2020 σε ποσοστό 50%. Στην επίτευξη αυτού του στόχου θα συμβάλλει η διαμόρφωση και υλοποίηση μιας Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την εξοικονόμηση χρηματοοικονομικών πόρων.

Ως προς το λιμάνι Θεσσαλονίκης, βασικό αίτημα του ΣΕΒΕ αποτελεί η παραχώρηση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων σε παραχωρησιούχους (μερική παραχώρηση και όχι τύπου «master concession»). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εμπορευματικές μεταφορές έχει η παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ σε στρατηγικό αξιόπιστο επενδυτή διεθνούς εμβέλειας ως προς τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων που θα πετύχει την επαναπροσέλκυση διεθνών ναυτιλιακών γραμμών και την ανάπτυξη του διαμετακομιστικού εμπορίου προς τις αγορές της Ν.Α. αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης. Παράλληλα θα πρέπει να αναπτυχθεί και το συμβατικό και το επιβατικό λιμάνι με την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων. Σε κάθε όμως περίπτωση και ανεξάρτητα από τον τρόπο αξιοποίησης του λιμανιού που θα επιλεγεί, λαμβανομένου υπόψη και του εντεινόμενου εθνικού και περιφερειακού ανταγωνισμού στην ευρύτερη περιοχή μας, θα πρέπει η Θεσσαλονίκη και το λιμάνι να μην χάσουν άλλο χρόνο και η όποια απόφαση να υλοποιηθεί άμεσα, αλλιώς χάθηκε και η τελευταία μας ευκαιρία.

Επιπροσθέτως, απαιτείται η ανάπτυξη συνδυασμένης μεταφοράς κυρίως ως προς το σιδηρόδρομο, που θα ενισχύσει το στρατηγικό πλεονέκτημα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε περιφερειακό επίπεδο. Ως προς το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση της αναβάθμισής καθώς και η επανασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα αεροπορικά κέντρα του εξωτερικού με καθημερινά δρομολόγια.

Με δεδομένη τη σημαντική υστέρηση της χώρας μας στα κονδύλια που διαθέτει για εφαρμοσμένη έρευνα, θέση του ΣΕΒΕ αποτελεί ο πλήρης διαχωρισμός της βασικής έρευνας από την εφαρμοσμένη και η σύνδεση της δεύτερης με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Η πρακτική που εφαρμόζεται στο εξωτερικό θα πρέπει να αποτελέσει, μετά και τις πρόσφατες βελτιώσεις του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας και οργάνωσής της από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, τη στρατηγική ανάπτυξης της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας(ΑΖΚ) ώστε να εμπλουτιστεί με καινοτομία η παραγωγική ικανότητα της περιοχής για να αυξηθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητά της.

Ο κ. Λακασάς αναφέρθηκε στο πλέον κρίσιμο πρόβλημα της ρευστότηταςκαι παρουσίασε τις προτάσεις του Συνδέσμου για την αντιμετώπιση του. Kεντρικό αίτημα του ΣΕΒΕ είναι η διασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία, η μείωση των τραπεζικών επιτοκίων και ειδική μεταχείριση των παραγωγικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα με ποιοτικά κριτήρια όπως η διασπορά ρίσκου στη δραστηριότητα μίας επιχείρησης, το ποσοστό ή/και το ύψος εξαγωγών της και η συνέπειά της στις υποχρεώσεις της. Στο ίδιο πλαίσιο ο ΣΕΒΕ ζήτησε:
- εξόφληση υποχρεώσεων Δημοσίου στις επιχειρήσεις-Άμεση επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και μέσω Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών-Λειτουργικό και αποτελεσματικό συμψηφισμό για τις επιχειρήσεις
- επίσπευση διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων από διαρθρωτικά ταμεία και ΕτΕπ – Ορισμό Ειδικού Συντονιστή-Facilitator για τη ρευστότητα
- αύξηση ορίων σώρευσης ενισχύσεων ΜΜΕ μέσω προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων από 200.000 σε 500.000€
- κατάργηση εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75 για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις
- υιοθέτηση θεσμού Μικροπιστώσεων (microfinance)

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε και στα άλλα μεγάλα θέματα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος όπως:
- τη μείωση του διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις και τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα
- την απλούστευση και σταθερότητα του φορολογικού συστήματος και την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή (Flat Tax Rate)
- τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου