Πηγή: agronews
Έχοντας διευρύνει σημαντικά την πελατειακή του βάση στη διεθνή αγορά τα
τελευταία χρόνια, το ελληνικό ακτινίδιο ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει
στο παγκόσμιο εμπόριο για μια ακόμη χρονιά.
Αυτή η μείωση στην παραγωγή αναμένεται να αντισταθμιστεί με υψηλότερες τιμές για το προϊόν, σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα των 40-43 λεπτών το κιλό.
«Εκτιμούμε πως θα πετύχουμε σίγουρα τα περσινά επίπεδα των 40 λεπτών το κιλό», μας ενημερώνει ο Δημήτρης Μανώσης, πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών ΖΕΥΣ Ακτινίδια Α.Ε. «Πέρυσι η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 42-43 λεπτά το κιλό, ενώ φέτος ελπίζουμε πως θα φτάσει στα 45-50 λεπτά το κιλό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Κρητίδης, πρόεδρος του Α.Σ. Προφήτη Ηλία Ημαθίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους συντελεστές του χώρου, το πρόβλημα την ελληνικής αγοράς παραμένει η επιδείνωση του φαινομένου της πρώιμης συγκομιδής ακτινιδίων.
Το πρόβλημα που απασχολεί τους παράγοντες της εγχώριας αγοράς, το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε «κακιά συνήθεια», είναι η πρώιμη συγκομιδή ακτινίδιων με χαμηλά σάκχαρα, κάτω από 6,2 brix. Κάθε χρόνο μια μεγάλη ποσότητα της παραγωγής ακτινιδίων συγκομίζεται πριν από το όριο της ωρίμανσης και οι ποσότητες αυτές διακινούνται στο διεθνές εμπόριο, καταστρέφοντας την φήμη του ελληνικού προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις ομάδες παραγωγών, η φετινή ελληνική παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 85.000 τόνους, καταγράφοντας μείωση κατά περίπου 20.000 τόνους σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ακτινιδίων (ΙΚΟ), συνολικά στο βόρειο ημισφαίριο, η παραγωγή προβλέπεται ότι θα είναι φέτος αυξημένη κατά 2%, φτάνοντας στους 1.315.900 τόνους. Σύμφωνα με τον ΙΚΟ, αναμένεται μικρή αύξηση της τάξης του 3% στην ελληνική παραγωγή ακτινιδίου, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει στους 175.000 τόνους έναντι των 170.000 τόνων το 2012 και 140.335 τόνων το 2011.
Όσον αφορά τις πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών, η αγορά δείχνει πως έχει εξασφαλίσει τα περσινά επίπεδα που το στήσιμο έγινε στα 40 λεπτά το κιλό, σημειώνοντας άνοδο κατά 8 λεπτά σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, όπως μας πληροφορεί ο Δημήτρης Μανώσης, πρόεδρος της Οργάνωσης Παραγωγών ΖΕΥΣ Ακτινίδια Α.Ε. Αισιόδοξος πως οι τιμές θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από τα 40 λεπτά το κιλό εμφανίζεται ο Κώστας Λεπίδας, πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ακτινιδίων (ΙΚΟ), συνολικά στο βόρειο ημισφαίριο, η παραγωγή προβλέπεται ότι θα είναι φέτος αυξημένη κατά 2%, φτάνοντας στους 1.315.900 τόνους. Όσον αφορά τους κύριους ανταγωνιστές μας, η παραγωγή στην Ιταλία αναμένεται αυξημένη κατά 7%, ωστόσο σύμφωνα με τους συντελεστές της αγοράς οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για παραγωγή η οποία θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Εν τω μεταξύ η παραγωγή της Γαλλίας θα είναι μειωμένη κατά 13%.
Η χώρα μας με την κορυφαία ποιότητα που παράγει, τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να διευρύνει την πελατειακή της βάση εκτός από τη Ρωσία που εξάγεται το 60% του προϊόντος, και σε χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Νότιος Κορέα και η Ινδία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου