Voria.gr
Μπλόκο στην Turkish Airlines για δεύτερη πτήση Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη βάζει, με απόφασή της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Η εταιρεία είχε υποβάλει σχετικό αίτημα ήδη από τον Μάιο του 2013 προς την ΥΠΑ, με στόχο να ενισχύσει την άκρως επιτυχημένη σύνδεση των δύο πόλεων, ωστόσο η ΥΠΑ, μετά και από σχετική καθυστέρηση, απέρριψε το αίτημα, χωρίς να αιτιολογεί την απόφασή της.
Σύμφωνα με τους τουριστικούς πράκτορες της περιοχής, οι οποίοι είδαν να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των τουριστών από την Τουρκία, πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη. «Πρέπει να υπάρξει πάση θυσία δεύτερη πτήση από και προς την Κωνσταντινούπολη και οι ειδήμονες της ΥΠΑ να την εξασφαλίσουν. Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και τα όποια προβλήματα υπάρχουν πρέπει να λυθούν άμεσα, σίγουρα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων», δηλώνει στη Voria.gr ο β' αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Στέφανος Χατζημανώλης.
Ο ίδιος εκτιμάει πως ένας πιθανός λόγος για το «άκυρο» της ΥΠΑ στην Turkish Airlines είναι ότι έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των πτήσεων που διακρατικά ρυθμίζουν οι δύο χώρες. «Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί άμεσα μέσω των υπουργείων Μεταφορών Ελλάδας και Τουρκίας», αναφέρει. Πάντως η Voria.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως υπάρχει αίτημα από ελληνική αεροπορική αεροπορική εταιρεία για το εν λόγω δρομολόγιο και δεν αποκλείεται να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μπήκε φρένο στο αίτημα της τουρκικής εταιρείας.
Για αποκοπή της βόρειας Ελλάδας από τουριστικές αγορές κάνει λόγο ο δήμος
Έντονη ήταν η αντίδραση του δήμου Θεσσαλονίκης στην απόφαση της ΥΠΑ για το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του δήμου τονίζει πως πρόκειται για απόφαση που στερεί τη Θεσσαλονίκη από τη φυσική δεξαμενή επισκεπτών της, αλλά και από έσοδα εκατομμυρίων σε μια κρίσιμη για τη χώρα εποχή.
«Η άρνηση της ΥΠΑ σε συνδυασμό με τη διακοπή σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης μέσω τρένου, απόφαση που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ όλο και υπόσχεται ότι θα αναιρέσει χωρίς, όμως, να το πράττει, αποκόβει τελείως τη Θεσσαλονίκη από το τουριστικό ρεύμα εξ Ανατολής», τονίζει η διοίκηση του δήμου.
Ο δήμος κάνει λόγο για πολιτική αποκοπής της βόρειας Ελλάδας από τις δυναμικά αναπτυσσόμενες τουριστικές αγορές. Τονίζει ακόμη πως σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς τουρισμού της πόλης θα παλέψει για την άμεση ανατροπή αυτών των εξελίξεων, αλλά και της τάσης των κεντρικών κρατικών υπηρεσιών να λειτουργούν ενίοτε ως εμπόδιο στις προσπάθειες μιας ολόκληρης πόλης να αναδειχθεί τουριστικά και να αναπτυχθεί οικονομικά, στερώντας της, έτσι, τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσει τα έσοδά της.
Να σημειωθεί πως η τουρκική αγορά παρουσιάζει μεγάλη δυναμική ανάπτυξης, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία και των ξενοδόχων της πόλης, το 2010 οι διανυκτερεύσεις Τούρκων επισκεπτών στην Θεσσαλονίκη ήταν μόλις 25.000, αριθμός που το 2012 εκτοξεύτηκε στις 49.000, ενώ το 2013 αναμένεται να ξεπεράσει τις 75.000.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου