Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού “κατεβαίνει” στην Αθήνα μέσα από μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας



Παράκτιο τμήμα Δέλτα Αξιού_Χάρης Μαθιόπουλος         Τα εντυπωσιακά φοινικόπτερα, οι πελεκάνοι και οι ερωδιοί, τα μικρά και μεγαλύτερα ζώα, αλλά και τα τοπία του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, είναι οι «πρωταγωνιστές» των φωτογραφιών που θα παρουσιαστούν στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 ως τις 17 Νοεμβρίου 2013 στο
Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αθήνα (διεύθυνση: Λεωφόρος Ιωνίας 315, Άνω Πατήσια, τηλέφωνο: 2102525421). Τα εγκαίνια θα γίνουν παρουσία του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου.

Η έκθεση, με τίτλο «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός», είναι το «προϊόν» διαγωνισμού φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στον οποίον συμμετείχαν 63 φωτογράφοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα καλύτερα έργα συγκεντρώθηκαν σε φωτογραφικό λεύκωμα, ενώ έχουν ήδη παρουσιαστεί σε εκθέσεις φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Κατερίνη, καθώς και στους οικισμούς που γειτονεύουν με το Εθνικό Πάρκο.
Η έκθεση «κατεβαίνει» αυτή τη φορά στην Αθήνα, κατόπιν πρόσκλησης του Οικολογικού Πολιτιστικού Κέντρου, προκειμένου να αποτελέσει αφορμή για μία πρώτη γνωριμία του κοινού της πόλης με το πολύτιμο αλλά και άγνωστο οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.
Λίγα λόγια για την περιοχή
Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα περιλαμβάνει τους υγροτόπους των εκβολών του Γαλλικού και του Λουδία, της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, των Δέλτα Αξιού και Αλιάκμονα, καθώς και τους υγροτόπους της Νέας Αγαθούπολης και των Αλυκών Κίτρους. Η οικολογική αξία της περιοχής κατατάσσει το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα μεταξύ των πιο σημαντικών υγροτόπων της Ευρώπης. Προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ και ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η πλούσια ορνιθοπανίδα, καθώς μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί 278 είδη πουλιών, περίπου το 60% των ειδών που υπάρχουν στην Ελλάδα. Το Δέλτα του Αξιού φιλοξενεί μία από τις τρεις πιο σημαντικές μεικτές αποικίες ερωδιών στη χώρα, μαζί με αυτές της Κερκίνης και του Αμβρακικού. Επίσης, η περιοχή είναι γνωστή για το ρύζι και τα μύδια της, καθώς εδώ παράγεται περίπου το 80% των συγκεκριμένων προϊόντων στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Πληροφορίες: Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, τηλ. 2310794811, www.axiosdelta.gr
kathemera.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου