Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Αρχές Νοεμβρίου το ελληνικό σχέδιο κατανομής των ενισχύσεων της ΚΑΠ


 Κερδισμένοι από τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική θα βγουν όσοι τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργούσαν κανονικά και λειτούργησαν αναπτυξιακά και χαμένοι θα είναι όσοι έχουν εγκαταλείψει την παραγωγή ή τα κοπάδια τους και συνεχίζουν να παίρνουν ενισχύσεις.
Το υπουργείο μέσα σε 20 μέρες θα έχει ολοκληρώσει την πρότασή του για το νέο μοντέλο ενισχύσεων, που θα θέσει σε διαβούλευση.
Τα παραπάνω είπε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Μελάς, στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν οι τρεις σύνδεσμοι του κλάδου των γεωργικών εισροών (ΕΕΠΕΣ, ΕΣΥΦ, ΣΠΕΛ) την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Μάλιστα, ο κ. Μελάς ανακοίνωσε ότι το πολύ σε 20 μέρες θα υπάρχει μία βάση συζήτησης για το πώς θα εφαρμοστεί η νέα ΚΓΠ, αφού το υπουργείο μέσα σε αυτό το 20ήμερο θα έχει ολοκληρώσει την πρότασή του και αμέσως μετά θα τη θέσει σε διαβούλευση.
Είπε, μάλιστα, ότι αυτό που αλλάζει με την επόμενη ΚΓΠ είναι πως από το 2015 μέχρι το 2020 θα ξεκινήσει η διαδικασία προσαρμογής του μοντέλου διανομής των ενισχύσεων ώστε το 2020 «να έχουμε ενιαίο δικαίωμα. Θα φτάσει να έχει το ίδιο δικαίωμα αυτός που θα καλλιεργεί σιτάρι και αυτός που θα καλλιεργεί ελιά. Τώρα, για παράδειγμα, στο νομό Φθιώτιδας ο σιτοπαραγωγός παίρνει 40 ευρώ το στρέμμα και ο ελαιοπαραγωγός 150 ευρώ το στρέμμα, παρόλο που είναι στην ίδια περιοχή».
Τόσο ο κ. Μελάς όσο και ο Τάσος Χανιώτης, ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν και ο Γιάννης Κολυβάς, εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΓΕΣ στις Βρυξέλλες, υποστήριξαν ότι οι συνδεδεμένες ενισχύσεις δεν μπορούν να δοθούν σε όποιον έρχεται να τις ζητήσει και ότι πρέπει να τεθούν κριτήρια. Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Χανιώτης, μίλησε ξεκάθαρα και είπε ότι «κατά τη γνώμη μου μόνο η εκτατική κτηνοτροφία πρέπει να πάρει συνδεδεμένη ενίσχυση».
Επίσης, ο κ. Μελάς προειδοποίησε ότι «οι συνδεδεμένες είναι ένα κίνητρο για να γίνει ένας κλάδος βιώσιμος. Την επόμενη περίοδο, μετά το 2020, δεν θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύεται κατ' αυτό τον τρόπο. Δεν μπορεί να ζητάει ένας κλάδος τέτοιου είδους ενίσχυση, αν δεν την έχει πραγματικά ανάγκη». Κι αυτό γιατί οι πόροι είναι περιορισμένοι και όσο πιο μεγάλος είναι ο «φάκελος» των συνδεδεμένων, τόσο πιο μικρό θα είναι το δικαίωμα ανά στρέμμα.
Η πιο μεγάλη πρόκληση, πάντως, για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Χανιώτη είναι οι βοσκότοποι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με την επιλεξιμότητα των συγκεκριμένων εκτάσεων. Κι εξηγεί το γιατί: «Για τον υπολογισμό του μέσου όρου της Ελλάδας προσμετρήθηκαν 50 εκατ. στρέμματα εκτάσεων, με αποτέλεσμα να μη χάσει η Ελλάδα μεγάλο ποσοστό κονδυλίων, όπως συνέβη σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Τώρα οι επιλέξιμες εκτάσεις είναι μόλις 30 εκατ. στρέμματα και με την τελευταία αναπροσαρμογή έγιναν 25 εκατ. στρέμματα. Οπότε η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα θα είναι η καλύτερη διαχείριση του προβλήματος των βοσκότοπων, από τους οποίους προήλθε η μεγάλη αυτή μείωση των εκτάσεων».
Ο κ. Κολυβάς με τη σειρά του είπε ότι κατά προτεραιότητα θα πρέπει να δοθούν επιλέξιμες εκτάσεις βοσκότοπων σε όσους είχαν μέχρι τώρα ειδικά δικαιώματα, τα οποία από το 2015 θα καταργηθούν εντελώς.
Και οι δύο ομιλητές (Χανιώτης και Κολυβάς) υποστήριξαν ότι η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική χάνει την έννοια της «Κοινής» με τις τελευταίες αποφάσεις και, μάλιστα, ο κ. Κολυβάς είπε ότι «πουθενά, σε κανένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν θα εφαρμόζεται πλέον η ΚΓΠ με ενιαίο τρόπο. Όλες οι αποφάσεις λένε «το κράτος-μέλος δύναται».»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου